RundveeOpinie

Melk moet… niet meer

Jarenlang is het drinken van veel melk geadverteerd als gezond voor volwassenen en onmisbaar voor een goede ontwikkeling van onze kleintjes. Melk voor elk. Vaak werden de reclamecampagnes ondersteund door kulonderzoeken, maar wat gaf het, melk is lekker. Tegenwoordig zijn er meer onderzoeken die het tegendeel beweren en bovendien lijkt de reclame nu haar doel te missen.

Melk is allang niet meer vanzelfsprekend. Koemelk is uit bij onze studenten, bij onze grachtengordel-flexitariërs en zelfs bij van cappuccino en latte macchiato genietende huisvrouwtjes. Het moet nu koffie zijn met sojamelk of rijst-, amandel- of speltmelk. Weg met de koemelk.

Koemelk wordt verantwoordelijk gehouden voor suikerziekte, hartaanvallen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en ook nog voor osteoporose, puistjes en kanker. U wist al van slapeloosheid, cellulitis en lactose-intolerantie. We leven in een nieuw tijdperk, de nieuwe mens wil zich onderscheiden. Voeding is het nieuwe ik: je bent wat je eet en drinkt en zo profileer je jezelf. Wie melk afwijst, toont zich een kritisch en duurzaam mens, zo diep zijn we hier in West-Europa inmiddels gezonken. De ik-gelovigen van deze tijd hebben na het taboe op vlees een nieuwe vijand gevonden: melk is aan de beurt. Bij een gezonde en duurzame levenshouding hoort koemelk niet meer.

En drink je dan toch koemelk, dan niet zomaar de goedkoopste van de super, maar bij voorkeur hooimelk, havermelk of Vorzugsmilch (rauwe melk), net wat het beste bij jou en jouw ontbijt past. Slaap je ’s nachts niet omdat je de juiste melk nog niet hebt kunnen vinden voor je muesli-ontbijt, dan kun je zonder recept bij de apotheker een nieuwe melkgadget kopen: nachtmelk-kristallen. Omdat de koeien daarvoor ’s nachts worden gemolken, bevat die melk extra veel van het slaaphormoon melatonine. De boer moet zich bij het melken wel haasten omdat bij het eerste daglicht de melatoninespiegel snel afneemt.

Nog een vijand doemt op: de melkkwaliteit. De melkquota, het systeem waarmee de EU langer dan 30 jaar de melkprijs reguleerde, zijn per 1 april dit jaar afgeschaft. De melk wordt vanaf nu geproduceerd door megaturbokoeien op megamelkbedrijven. De kwaliteit zal nooit meer dezelfde zijn als vroeger, dat laat zich raden. Al blijven onze Chinese afnemers, die grif €3,50 betalen voor een liter Europese melk, geloven dat die melk wordt geproduceerd door gelukkige buiten grazende koeien, gemolken door gelukkige boertjes op familiebedrijfjes, streng maar rechtvaardig gecontroleerd door diverse instanties.

De waarheid wil de duurzame en overgevoelige ik-mens waarschijnlijk niet eens weten. Die hele discussie over weidegang, geboortekrikken, ecosystemen, gezinsbedrijven en dierenwelzijn vertroebelt alleen maar. Het gaat immers niet om de boer, de koe of haar melk, maar om het nieuwe zelfbewustzijn.

Toch gloort er voor boer en koe nog een beetje hoop. Een kleine zoektocht op het internet haalt naar boven dat sojabonen veel giftige stoffen bevatten, slecht voor de vertering zijn en kankerverwekkend kunnen zijn.

Het komt vast weer goed.

Beheer
WP Admin