RundveeOpinie

Koe in de wei goed voor milieu

Voorstanders van weidegang hebben er een stevig argument bijgekregen. Berekeningen van het CBS wijzen uit dat een koe in de wei minder ammoniak uitstoot dan een koe op stal.

Meer weidegang zal daarom ook bijdragen aan vermindering van de ammoniakuitstoot.

Het effect van weidegang op de totale Nederlandse uitstoot van gassen als ammoniak, methaan en lachgas is nog niet eerder zo helder in beeld gebracht. Omdat weidegang ook zo zijn nadelen heeft, kon iedereen het effect ervan zo presenteren als in zijn of haar kraam te pas kwam. Het is ook een ingewikkelde kwestie, vooral omdat de combinatie van urine en mest de vervluchtiging van ammoniak bevordert. Een forse straal urine precies in een mestvlaai betekent ook in de wei een plaatselijk milieurampje.

Daar staat tegenover dat in een stal met drijfmest er systematisch menging plaatsvindt van mest en urine, waardoor per saldo de ammoniakvorming daar veel groter is dan in de wei. Tel daarbij op dat tijdens opslag en uitrijden van mest ook ammoniak verdampt, en de rekensom is helder.

Volgens het CBS bespaart een stijging van de weidegang van 70 naar 80 procent een half miljoen kilo ammoniak uit. Daar komt bij dat de uitstoot van het broeikasgas methaan vanuit de wei fors lager is. Daar staat wel een hogere uitstoot van lachgas tegenover. Maar per saldo is er wat betreft broeikasgas amper verschil tussen weidegang en opstallen.

Goed nieuws dus voor wie de weidegang een warm hart toedraagt.

Beheer
WP Admin