RundveeOpinie

Eigen schuld dat consumptie melk en kaas daalt

Nederlanders moeten meer kaas eten en melk drinken. Dat vindt scheidend topman Cees ’t Hart van FrieslandCampina. Hanna is het roerend met hem eens.

“Hij geeft ook aan waar het mis is gegaan”, constateert ze. “De dalende lijn van de consumptie is ingezet nadat de collectieve promotie door het Nederlands Zuivelbureau is gestopt. Dat zou geld besparen, maar het gevolg was dalend gebruik van melk en kaas.”

Geen wonder. Er komt alleen soms nog wat reclame voor een merkkaas voorbij. Het Zuivelbureau timmerde wel aan de weg met slogans  als ‘Melk de witte motor’ en ‘Kaas uit het vuistje’. Dat verhoogde het totale verbruik dus stevig.

Hanna heeft intussen gegoogled op haar iPad en zegt: “Weet je wie de aanzet heeft gegeven tot het stopzetten van die reclame? Arie Aalbers, de vroegere voorzitter van FrieslandCoberco. Een krantenkop van toen luidt: Zuiveltopman wil af van ‘kaas uit het vuistje’. Gesteund door directeur Olijslager heeft hij er voor gezorgd dat het Nederlands Zuivelbureau werd opgeheven en NZO de taken overnam. Die stopte in 2003 met de collectieve reclame. Met als gevolg dat consumenten minder melk en kaas gingen kopen.”

FrieslandCampina wil proberen deze fout van het verleden te herstellen. Dus weer promotie om meer melk en kaas te nuttigen. Nu betaald door FrieslandCampina. Daar is Epke Zonderland voor ingehuurd. De overige zuivel in Nederland lift kosteloos mee. Bovendien geeft ’t Hart een voorzet om tegengas te geven aan actievoerders, zoals die van de milieugroepen. “Met Zuivel kies je voor de beste balans tussen milieu-footprint en rijkdom aan ingrediënten”, zegt hij strijdend. Ik hoop dat zijn opvolger dat strijdbare overneemt.

“De zuivel heeft met het opheffen van Zuivelbureau oude schoenen weggegooid, terwijl ze nog geen nieuwe hadden”, concludeert Hanna terecht. “Er moet nu heel wat extra worden geïnvesteerd om het verloren terrein terug te krijgen. Dat hebben Aalbers en Olijslager dus niet goed gedaan”. “Mooie kans voor FrieslandCampina”, kijk ik naar de toekomst.

Beheer
WP Admin