Duitse DOC? RundveeOpinie

Duitse DOC?

Wanneer je kaasmaker bent lees je altijd alles over kaas. Als je er eenmaal goed mee in aanraking bent gekomen, blijft dit zo voor de rest van je leven.

Er is namelijk niets mooier dan het maken van een heerlijke kaas. Mijn overtuiging dat Nederlandse zuivelbedrijven elkaar daarin kunnen versterken met een goede melkprijs tot gevolg, staat al jaren.

De vraag die me bezig houdt bij het lezen van alle berichten in de media over de beoogde fusie van DOC en DMK is dan ook of DOC werkelijk goed naar alternatieven heeft gekeken binnen Nederland. Ik zou als DOC-lid zeker niet blij zijn met een samenwerking met de Duitse zuster. DMK heeft nog nooit meer uitbetaald voor de melk dan DOC en wat gebeurt er na een fusie met de meerwaarde die de Nederlandse zuivel op de wereldmarkt heeft? Dit kan voor de Nederlandse melkveehouders nooit goed uitpakken. DOC moet de kaasfabriek inbrengen en krijgt daarvoor een laag rendement en geen zeggenschap terug. Het komt op mij over als een noodsprong.

Wat ik met zekerheid weet, is dat er bedrijven binnen Nederland zijn die serieus met DOC rond de tafel willen, dit in het verleden al vaker hebben gedaan, maar van DOC nooit het gevoel hebben gekregen dat er toekomst in hun samenwerkingsideeën zat. En nu wordt er geschreven dat deze bedrijven puur uit eigenbelang de samenwerking tussen DOC en DMK willen frustreren. Zou het ook kunnen zijn dat zij de kaasmaker gewoon willen behouden voor Nederland en de leden niet willen veroordelen tot de uitbetaling naar DMK-maatstaven? Deze bedrijven geloven dat er veel meer in zit voor alle partijen. Het lijkt me op zijn minst verstandig eens heel goed en diep na te denken voordat de huid te snel verkocht wordt aan een Duits bedrijf.

Kaasmaken zit ons Nederlanders in de genen. Samen moet het mogelijk zijn die goede, smakelijke Nederlandse kazen, die nog steeds nergens anders ter wereld zo lekker gemaakt worden, voor een goede prijs aan de man te brengen. Samen houden we Nederlands trots hoog. Dat hoef je aan een buitenlander niet uit te leggen. Dat laat je gewoon proeven.

Beheer
WP Admin