Boerenblog

6217 x bekeken 17 reacties

Snel internet in buitengebied, mét subsidie

We kwamen als buurt in actie en krijgen snel internet. 's Nachts de Gecombineerde Opgave invullen vanwege supertraag internet hoeft straks niet meer! Dat is ook niet van deze tijd.

Kent u dat ook: 's nachts de Gecombineerde Opgave invullen omdat er overdag geen doorkomen aan is? Ook filmpjes bekijken duurt een eeuwigheid. Het hele paasweekend zaten we hier zonder telefoon. Dan besef je pas echt dat je kwetsbaar bent als het gaat om communicatie. Internet is bijna onmisbaar in de dagelijkse bedrijfsvoering. Zonder internet kun je geen marktberichten bekijken, geen I&R-gegevens versturen, geen Gecombineerde Opgave invullen, niet je melkkwaliteit checken op Z-net of je e-mails beantwoorden en versturen en noem zo maar op.

Snel internet geen luxe maar basisvoorziening

Het internet hoort al tot de standaard nutsvoorzieningen. Maar toch wordt de oude koperen telefoonkabel in het buitengebied niet vervangen door glasvezel. Vaak is het rendement te laag om deze te vervangen. Totaal niet interessant voor de grote providers om glasvezel aan te leggen en te exploiteren. Veel liever gaan ze naar de dorpen en steden: veel klanten op een kluitje en om de 50 meter of minder een aansluiting.

Werkgroep snel internet vond gehoor bij provincie Friesland

Wij hebben het hier in onze buurt anders opgepakt. We waren er klaar mee dat je geregeld een dag of vijf zonder vaste telefoon of internet zat. We zijn met de hele buurt in actie gekomen en zijn een werkgroep gestart en anderhalf jaar geleden op zoek gegaan naar een oplossing. Provincie Friesland bleek op zoek te zijn naar pilotprojecten om breedbandinternet aan te leggen in de buitengebieden. Doel daarvan was om leegloop tegen te gaan en ervoor te zorgen dat het buitengebied niet een achtergesteld gebied wordt.

Ieder huis snel internet, eigen bijdrage: €3.500

Er wordt nu bij ons in de straat druk gegraven; ieder huis krijgt een aansluiting met 50 procent subsidie en de andere helft eigen bijdrage, € 3.500. Een heel bedrag, maar nu weten we zeker dat we genoeg capaciteit hebben om filmpjes en bestanden te up- en downloaden. Onze snelheid nu is 2 Mbit per seconde en gaat naar 100 Mbit. We kijken er echt naar uit, want drie à vier keer per jaar een kapotte telefoonkabel kan tegenwoordig echt niet meer.

In Scandinavië rolt overheid gratis snel internet uit ... Zó hoort het!

Ik denk dat we samen ervoor moeten zorgen dat we het platteland bij de tijd houden. Dan raakt de innovatiekracht van de land- en tuinbouw niet achterop bij het buitenland. In de Scandinavische landen rolt de regering breedband uit op het platteland. Gratis ook nog. Daar kan de Nederlandse regering veel van leren. Want is het eigenlijk niet van de zotte dat we zelf geld moeten betalen om bereikbaar te zijn?

Glasvezel en een Ferrari

De oude Telegraaf- en Telefoonwet verplicht KPN om bestaande leidingen te onderhouden en wat op te lappen. Maar echt goede leidingen aanleggen zal nooit en te nimmer gebeuren; of zoals een monteur ooit een keer tegen ons zei: "Als jullie glasvezel krijgen, dan kom ik voortaan met een Ferrari langs om alles te onderhouden." Oftewel: het zou dus echt niet gebeuren. Maar als je met elkaar doorzet en ­ervoor gaat, dan kun je vele deuren open krijgen.

Laatste reacties

 • farmer135

  waarschijnlijk is eerder de bottleneck de rvo server bij de gecombineerde opgave


 • tinus888

  juist farmer,de website van bol.com etc. werken wel goed

 • koestal

  Het platteland wordt onleefbaar zonder snel internet

 • Barneveldsei

  Als je 10minuten internet in een blok heb,wordt deze vanzelf weer over belast. Kun je weer over nieuw beginnen

 • gjcamps


  4G of LTE stickje op je DSL splitter lijkt me goedkoper en beter dan die glasfiber onzin.

 • trijnie

  Het is toch heel normaal dat je, je eigen aansluiting betaald? 
  Ik woon zelf op het platteland en hebben zelf telefoon en gasaansluiting moeten betalen. Ervaar het zelf als onredelijk dat wie dan ook moet meebetalen aan mijn behoeften.

 • LUCTOR


  @trijnie zouden we in de bebouwde kom wonen werd het gratis tot de voordeur gelegd in princiepe betaal je het dan ook wel zelf maar niet in een keer. Zijn jouw aansluitingen goedkoper als in de bebouwde kom nee, daar door betalen wij bewoners van het buitengebied het dubbele. En dat vind ik niet heel normaal!!!

 • W Geverink

  Mijn aansluiting is 5Mb/s download en 1.1Mb/s upload. Net vorige week veranderd van provider. Kostte $200 voor het aansluiten. De nieuwe provider heeft net als de oude ook een mast aan de overkant van de vallei zo'n 8 km verderop.

 • vogel

  In Midden Drenthe ben ik met 50 vrijwillegers bezig om mensen warm te maken voor glasvezel in het buitengebied. Voor €11 per maand extra bovenop abonnement kan IEDEREEN worden aangesloten bij 65% deelname. Niks extra aansluitkosten!!! Heb zelf maar 0.5 MB download. Laat iedereen in MiddenDrenthe zich aanmelden en eind dit jaar gaat de schop nog in de grond.
  Waar wachten wij nog op.
  Onrendabele gebieden noemt regefiber het. Onjuist!!!!! Ze morden gemaakt om dat de krenten (meest renderende gebieden) wel worden opgepakt.
  Kijk op www.sterkmiddendrenthe.nl hoe wij het doen.
  Zo snel mogelijk aanmelden zonder aansluitkosten!!!!
  DOEN!!! voor een LEEFBAAR platteland

 • remi123

  het wordt een eerste llevensbehoefte. Je moet er mee ondernemen. Eigen bijdrage is erg fors, beetje lulkoek die 3500 euro.

 • vogel

  €3500 lulkoek??? ik denk het niet.

  Voor enige jaren geleden mocht bij de grote patrijen een aansluiting nog €1300 kosten. Dit is al terug gebracht naar €650!!! Ga maar eens aan het graven in het buitengebied. De kosten rijzen dan de pan uit. Het gaat e gote parijen om winst en tevreden aandeelhouders!! Niet meer en niet minder. 

 • remi123

  ik bedoel ook lulkoek van die grote partijen. Zij doen alsof 3500 een gunst is, maar het kan dik en dik uit hoor.

 • no-profile-image

  Voor wie dit hoge prijzen viind heb ik het volgende ter overdenking:
  Jaren geleden is bij ons in het dorp (noorden des lands) kabel aangelegd. Er zijn echter een paar delen overgeslagen omdat ze daar geen 4 aansluitingen per kastje konden realiseren. (de huizen stonden te ver uit elkaar, onrendabel).
  een aantal jaren later zijn wij naar onze (kabelloze, IN de bebouwde kom liggende) boerderij verhuisd. We hebben toen aangevraagd om kabel te laten leggen. De reactie: We moesten 35.000 euro betalen en dan kon de hele buurt aangesloten worden. Er woonden op dat moment een groot aantal oudere stellen, die geen behoefte hadden aan internet of kabel. Wij zouden dus, in de bebouwde kom 35.000 euro moeten betalen om te worden aangesloten. Het trieste van het verhaal is, dat ze bij ons in de gemeente ondertussen wel goed bezig zijn ivm  snel draadloos internet voor het buitengebied, maar dat we daar dus niet voor in aanmerking komen omdat we in de bebouwde kom zitten. Uiteindelijk hebben we ADSL aan laten leggen en een schotel gekocht.
  Voldoet prima.

 • Gerjo-Kompier1


  Hele bundels glasvezel kabel liggen in de berm van ons boerenweggetje. Maar geen aanwonende, die een aansluiting kan krijgen. Alles is gereserveerd als hoofdader tussen Alphen a/d Rijn en Zoetermeer. De bewoners van het buitengebied moeten het met een trage internetverbinding over een koperen telefoonkabel doen. Of een 'duur' draadloos abonnement nemen.

 • agpros

  Waarom betalen de providers niet mee ? Als ik op het net iets koop word dat al dan niet tegen betaling thuisbezorgd. Ongeacht de staat van de infrastructuur. Als ik bij een provider 'snel internet' bestel, word dat niet geleverd omdat de infrastructuur niet goed is! Als ze echt willen leveren wat ze beloven zullen ze toch ook zelf een Duit in het zakje moeten doen.

 • TwanJacobs

  Kijk eens op www.glaswebVenray.nu
  Glasvezel aanleggen in Coöperatie vorm.
  30% binnen en 50% buiten de bebouwde kom aanmeldingen, dan wordt glasvezel bij alle klanten GRATIS aangelegd. Uniek in Nederland.

 • trijnie

  Als de minister van der Kamp zichaan zijn woord houdt krijgt iedereen in het buitengebied draadloos internet maar het zal nog wel even duren.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.