RundveeOpinie

Ontwikkeldrang melkveehouderij

Rabobank Nederland verwacht dat door de afgelopen maandag gepubliceerde AMvB grondgebondenheid het fosfaatplafond dit jaar al wordt geraakt, of zelfs wordt doorbroken.

Melkveehouders zullen massaal de beschikbare fosfaatruimte benutten door hun stallen vol te zetten om zich in geval van dierrechten te verzekeren van een zo groot mogelijke veestapel. Dat kunnen ze legaal doen door extra mestverwerkingsovereenkomsten af te sluiten.

De reflex van de melkveehouders is te begrijpen. In het verleden is bij aangekondigde beperkingen de vlucht naar voren – meer dieren houden – altijd beloond geweest. Dat was bij invoering van de melkquotering en de dierrechten niet anders. De gok op groei is altijd een goede geweest. Feitelijk zijn veel melkveebedrijven al jaren bezig zich voor te bereiden op beperkingen van de omvang van bedrijven. Ze doen dit liefst zo snel mogelijk vanwege dreigende nieuwe beperkingen van de omvang van bedrijven.

De oproep om gebruik te maken van de managementmaatregelen om de groei te beperken lijkt een druppel op de gloeiende plaat. De invoering van dierrechten is haast onvermijdelijk geworden.

Dat constaterende kan er wellicht een slimme oplossing worden bedacht, waarbij de fosfaatruimte die ontstaat door krimp in andere sectoren, beschikbaar komt voor de melkveehouderij. Dat biedt mogelijk verlichting voor andere sectoren die in zwaar weer zitten. Daarmee zou de ontwikkeldrang van de melkveehouderij kunnen bijdragen aan een warme sanering van de vleesvarkenshouderij.

Beheer
WP Admin