RundveeOpinie

Nieuwe stallen: afgunst en schone schijn

Veehouders met nieuwe stallen ontmoeten veel afgunst. Maar onthoud: je kijkt erop, niet erin!

Het zou toch vrolijkheid ten top moeten zijn. Vrije melkmarkt, redelijk goede melkprijs en een voorjaar dat op uitbarsten staat. Het eerste gras zit zelfs al in de kuil. Maar nee. Kijk naar de reacties op www.boerderij.nl. Het chagrijn overheerst. Geweeklaag over de melkprijs, haat en nijd rondom DOC Kaas, vrees voor invoering van dierrechten en afgunstige reacties bij fotoreportages. ‘Waar doen ze het van’, is de algehele teneur. Waarom kunnen zij wel bouwen en wij niet? Waarom worden de gokkers beloond? Of: makkelijk voor die verplaatsers.

Vaak is een stal gebouwd van geleend geld

Nu is het niet alles goud wat er blinkt. Onthoud: je kijkt erop, niet erin. Zeker, er zijn goed draaiende bedrijven die uit de portemonnee grond of een nieuwe trekker kopen. Maar veelal is het geleend geld. Vraag bij het kadaster de bezittingen en hypotheken eens op van degene naar wie u nieuwsgierig bent. Is een jaar geleden een hypotheek gevestigd van € 1,5 miljoen, dan zit hij nog stevig gefinancierd. Als de nieuwste hypotheek er een is uit 1990 voor 400.000 gulden, is het bedrijf nu nagenoeg schuldvrij.

Finse veehouder is open over financiële situatie 

Pronken met andermans veren is niet moeilijk. Open zijn over de eigen situatie wel. Ik heb veel bewondering voor de Finse melkveehouders in Boerderij Rundveehouderij nr. 31 (pag. R8). Zij leggen hun probleem op tafel: snelle groei om zoonlief een goede uitgangspositie te geven en dan in de problemen komen omdat Rusland na de Oekraïne-crisis geen melk meer afneemt en de melkprijs instort. Aflossingen opschorten, onderhandelen over aflossingstraject en rentes. Alles kwam goed, maar toch, het is niet wat je wilt.

Kenners prikken zo door de schone schijn heen

Veel Nederlandse melkveehouders investeerden de afgelopen jaren fors in nieuwbouw en vergroting van stallen. Die stallen zijn nog steeds niet vol. Het kan niet anders of bij hen spelen vergelijkbare processen als bij de Finnen. Niemand die er voor uitkomt. Liever de schone schijn ophouden. Nutteloos, want kenners prikken er zo doorheen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin