RundveeOpinie

Na ‘bevrijdingsdag’ toch nog rem op groei

De rundveehouderij moet een andere toon richting samenleving aanslaan. Want quotering kan wel weg zijn, wantrouwen bij politiek en burgers zet een rem op groei.

Over ongeveer een week is het 5 mei, Bevrijdingsdag. Voor de Nederlandse melkveehouders was het 1 april al bevrijdingsdag. Geen quotum meer, dus nu kan de sector doen wat ze al jaren wil: vol gas geven en meer melk produceren. In veel krantenartikelen die rond 1 april aandacht aan het einde van het quotum besteedden, was de cynische ondertoon echter: ‘nog meer koeien, nog meer mest, nog meer megastallen’. Nog steeds wordt de inspanning en topkwaliteit die de sector levert overal ter wereld gewaardeerd, behalve in Nederland.

Rapport De witte Motor: prima vooruitzichten voor melkveehouderij

Ik was in Den Haag bij de presentatie van het rapport De witte motor. Uit dat rapport, gemaakt in opdracht van de NZO, bleek dat de sector prima vooruitzichten heeft en dat er voldoende mogelijkheden liggen om te blijven groeien. Oud-premier Balken­ende voegde daaraan toe hoe deze groei mogelijk is zonder dat daarbij duurzaamheidsaspecten in het gedrang komen. Ook Rabo-man Huirne schetste een positieve toekomst. Daarna sprak mevrouw Vos, Eerste Kamerlid voor GroenLinks, de genodigden toe. Wat me bijbleef van haar betoog, is vooral dat zij angst blijft houden voor de groei van de veestapel en de milieueffecten daarvan.

Milieuprestaties rundveehouderij en bemestingsplannen

Vanuit sector, bedrijfsleven en onderzoeksinstituten is afgelopen twintig jaar ingezet op instrumenten en metingen. Daarmee proberen we vooral te bewijzen dat we als sector prima milieuprestaties leveren, ondanks een groei. Het inzetten op metingen levert de sector resultaten op. Zo is het verplicht dat iedere veehouder zijn bemestingsplan maakt, waarin hij aangeeft hoe hij zijn mest en kunstmeststromen verantwoord inzet. Daarmee hebben we het als sector voor elkaar dat individuele prestaties beloond worden. Vanuit het project Koeien en Kansen is het bedrijfsspecifieke aspect van milieuprestaties in de Kringloopwijzer gegoten.

AMvB melkveehouderij toont wantrouwen politiek rond duurzaamheid

Inspanningen vanuit de sector op het gebied van innovatie, landbouwkundig onderzoek en een vertaling naar wettelijk goedgekeurde sturingsinstrumenten zouden toch voldoende moeten zijn om als sector vertrouwen te krijgen van mevrouw Vos en haar politieke collega’s? Helaas, de nieuwe AMvB maakt duidelijk dat politiek Den Haag onvoldoende geloof in de sector heeft als het gaat om duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Die AMvB komt bovenop de verplichte mestverwerking van de bedrijfsoverschotten die eind 2014 is vastgelegd, en moet ongebreidelde groei voorkomen.

Rundveehouderij: met andere toon vertrouwen samenleving herwinnen

Wat we als sector vooral doen, is met rapporten onderbouwen dat het allemaal nog niet zo slecht gaat. Op iedere regelgeving wordt gereageerd met onderzoeksresultaten en instrumenten. Maar blijkbaar winnen we daarmee geen vertrouwen.

We moeten dus op zoek naar een andere toon. Een toon die gehoord wordt in de samenleving. Een toon die in Den Haag vertrouwen geeft. Alleen dan zullen we met passende bewijsvoering en regelgeving de sector kunnen laten ontwikkelen. Ik denk daarbij de laatste tijd vaak aan een treffende uitspraak: “Als je doet wat je hebt gedaan, dan krijg je wat je altijd hebt gekregen.”

Beheer
WP Admin