Redactieblog

1520 x bekeken 1 reactie

Met vrouwenquotum meer vrouwen die meebeslissen

Stel een vrouwenquotum in. Dan betrekken boerenbedrijven vrouwen vaker bij strategische keuzes. Te vaak zitten vrouwen alleen om fiscale redenen in bedrijf.

Ik verzorgde onlangs een workshop voor LTO Noord Vrouw & Bedrijf. Bij deze bijeenkomst kwam naar voren dat vrouwen in de landbouw graag meer invloed in de besturen zouden willen hebben. Iets wat in het bedrijfsleven ook met regelmaat ­terugkomt, en dan wordt het woord 'quotum' regelmatig gebruikt.

Slechts 70 procent van vrouwen in landbouw beslist mee

Een aantal zaken die uit onderzoek onder de vrouwen naar voren komt, is niet eens zo opvallend. Maar het is wel goed om deze nog eens op de rij te zetten. Zo is 'slechts' 70 procent van de vrouwen in de landbouw betrokken bij strategische beslissingen. Het grootste knelpunt dat vrouwen ervaren in het bedrijf is het lage rendement. En tot slot vinden veel vrouwen dat de partner wel meer mag bijdragen in de huishouding en de verzorging van de kinderen.

Mannen bij uitbreiding vaak te optimistisch over extra arbeid

Veel ondernemers hebben plannen om verder te groeien nu het melkquotum vervallen is. Ik kom te vaak tegen dat er zeer optimistisch wordt gerekend met de arbeid. 'Ach, die laatste 20 koeien pakken we er zo bij'. Dat is op korte termijn en in een tijd van crisis zeker te doen. Van 100 naar 120 koeien. Op de langere termijn valt dat toch vaak tegen. Het zijn ook 20 extra afkalvingen, meestal 's avonds of 's nachts. Door elk hoekje in de stallen te gebruiken zijn de looplijnen niet meer ideaal. En al met al kost het net zo veel als het opbrengt, met wel extra eigen arbeid. Vervolgens komen er nog 20 koeien bij, waarna waarschijnlijk voor de laatste 40 koeien wel arbeid aangetrokken moet worden.

Vrouwen trekken aan de bel als werk te veel tijd vraagt

Wetende dat veel vrouwen, en overigens ook veel boeren zelf, graag meer tijd voor het gezin willen hebben, is het de vraag welke strategie wijsheid is. Vaak hoor ik dat de partner aan de bel trekt als het werk te veel tijd vraagt. Bij boeren, maar ook bij anderen, mijzelf incluis. Maar ja, het werk is ook zo leuk.

30 procent van de vrouwen praat niet mee over strategie, rendement en pensioen

Bij de boeren is 30 procent van de vrouwen niet betrokken bij strategische keuzes. Die hebben wel impact op het rendement en op de beschikbare tijd. Dit nog even los van het gezamenlijke pensioen dat in het bedrijf wordt opgebouwd en alle andere financiële verbindingen met het bedrijf. In mijn ogen moet de vrouw dus gewoon betrokken worden bij de strategische bedrijfskeuzes.

Vrouw vaak alleen vanwege fiscus in het boerenbedrijf

De andere 70 procent is hier wel bij betrokken. Dan is de vraag hoe zij deze invloed gebruiken om de gewenste resultaten te halen. Te vaak zitten partners alleen om fiscale redenen in het bedrijf. Natuurlijk moet ieder voordeel eruit gehaald worden. Maar heeft de boer zelf, en diens partner, wel voldoende zicht op de resultaten? En weet je hoe deze zijn te sturen?

Na het melkquotum nu een vrouwenquotum?

Moeten we na het melkquotum dan nu naar een vrouwenquotum? Het is zeker een discussie waard. Vrouwen redeneren anders dan mannen. En bij – bijna – iedere discussie is het verhelderend als iemand meepraat die iets verder van de uitvoering af staat. Het maakt het makkelijker om de impact op andere elementen te zien en het grote geheel te blijven volgen. Maar ja, als je dan meepraat, dan wordt er wel wat verwacht.

Eén reactie

  • gerjan slingenbergh

    Een echte boerenblogger die Hoksbergen, bij een vrouwen quotum gaat het om leiding geven en niet om het meebeslissen.

Of registreer je om te kunnen reageren.