Boerenblog

2010 x bekeken 3 reacties

Stortvloed CRV-fokwaardes: lastig én nuttig

Skip dure melk- en stamboekcontrole en kies voor de stieren G Force en Mombay, die bovendrijven door nieuwe CRV-indexen. Dit bespaart kleine en middelgrote melkveehouder geld.

Met een winst van € 800.000 is CRV weer uit de rode cijfers. Niet geheel toevallig gaat dit gepaard met een jaar waarin geen buitenlandse overnames zijn gedaan. Blijkbaar is het streven naar wereldheerschappij op het fokkerijfront even geluwd. Voor de leden-klanten zijn al deze buitenlandavonturen niet meer te volgen. Waar klanten ongetwijfeld ook steeds meer moeite mee hebben, is de stroom aan fokwaardes die CRV over ons uitstort. Lastig. Maar niet zinloos.

Bruikbare stieren voor de fokkerij

De vele cijfers voor gezondheid zijn samengepakt in één index en ook zijn nieuwe waardes samengenomen in de index voor efficiëntie van het omzetten van voer in melk. Beide indexen zijn zeer belangrijk.

Lastiger is het om te kiezen. Je wilt beide, je wilt alleen nog maar gezonde én efficiënte koeien. Dat maakt het lijstje bruikbare stieren ook aanzienlijk korter, en dan komt er licht in de fokkerijduisternis. Bij de zwartbonte InSire-stieren blijven dan alleen Danno en Liberator over en bij de fokstieren Atlantic G Force en Bombay. Bij roodbont staan geen van dit soort compleet verervende stieren die breed inzetbaar zijn op de kaart.

Melk- en stamboekcontrole kosten kleinere boer veel geld

Wil je ook nog hoornloosheid in je veestapel, dan wordt de puzzel nog ingewikkelder en is een stierenadviesprogramma onontkoombaar. Daarvoor is echter stamboek, stamboekkeuring en melkcontrole noodzakelijk. Daarmee neemt CRV een flinke hap uit het budget van de leden-klanten. Rietjes kosten al € 22 tot € 34. Samen met alle andere CRV-kosten neemt de grote coöperatie dus centen per liter melkgeld extra. Maar ik moet toegeven dat ze daar ook extra voor leveren. Geen enkele andere ki ter wereld kan deze cijfers publiceren en gezien het onderscheid tussen de stieren hebben ze zeker waarde.

CRV: high input, high output

Het zou naïef zijn te denken dat stieren van de concurrent net zo goed of beter zijn zonder de cijfers te leveren. Dit past ook allemaal precies in het hedendaags denken van CRV: high input, high output. Met andere woorden: 'Wij zijn weliswaar de duurste maar ook de beste'. De vraag is hoe dit allemaal gaat lopen bij de fluctuerende melkprijs.

Lagere melkprijs, dan ook lagere ki-prijzen ... toch?

Wereldwijd zien we: hoe lager de melkprijs in een land, hoe lager de ki-prijzen, en andersom. De gemiddelde melkprijs voor de komende tien jaar is berekend op 34,5 cent. Daarbinnen moeten alle kosten betaald worden. Ook de kosten voor CRV.

Skip melk- en stamboekcontrole en kies Bombay en G Force

Bovenstaande manier van budgetdenken mis ik bij CRV, met haar enorme kortingspercentages, die oplopen tot 30 procent. Grote bedrijven zijn dan ineens weer helemaal niet duur uit. Alle buitenissige kosten en buitenlandse aankopen worden dus betaald door de kleine en gemiddelde melkveehouders. Die zouden hun kosten kunnen drukken door te stoppen met de melk- en stamboekcontrole en gewoon 150 doses G Force voor de melkkoeien en 150 doses Bombay voor de pinken. Het zijn beide stieren die het hoogst scoren voor klauwgezondheid.
Zo houdt u de kosten in de hand, het versimpelt het management aanzienlijk en u boekt toch forse vooruitgang op fokkerijgebied.

Laatste reacties

  • el

    Met veel Oman en Shotlle bloed in de koeien kunnen wij beter andere stieren gebruiken.Hans wat denk jij.

  • hansvanbergen


    Waarom? Je zult inderdaad op koeien waar dit bloed al voorkomt andere stieren moeten gebruiken. Wat betekend dat je langer met je voorraad doet. Eem veehouder zal toch op een of andere manier samenhang moeten zien te vinden tussen voortgang in de fokkerij en beheersing van de kosten. Tevens wordt er bij een te hoge spermaprijs teveel getwijfeld of er al dan niet geinsemineerd moet worden.

  • Pieter en Pieter

    Hans, je moet wel bij de les blijven. De koptekst van je artikel gaat over fokwaarden. Dan moet je de eerste alinea waarin je de link legt tussen winstgevendheid en buitenlandse investeringen weg laten. Of je schrijft daar een apate collum over.

Of registreer je om te kunnen reageren.