RundveeOpinie

Bonus of strafkorting

De houding van de werknemers wordt langzaamaan beter, vooral doordat ze nu kunnen rekenen op een stabiele uitbetaling van hun loon.

Ik run het bedrijf alsof het van mezelf is en ik ben er graag. Ik mis het zelfs als ik zondags niet ga. Eigenlijk sta ik de hele dag tussen de koeien. Ik loop stal in, stal uit. Ik heb twee kantoren tot mijn beschikking, maar zit er zelden. Je kunt me wel vaak vinden in de ruimte tussen de stallen waar de pc staat, waarop alles wordt bijgehouden en waar de info van de stappentellers vrijkomt.

De houding van de werknemers wordt langzaamaan beter, vooral doordat ze nu kunnen rekenen op een stabiele uitbetaling van hun loon. Enkelen hebben een flinke opslag gehad. Ik heb ook ingevoerd dat elke maand twee werknemers een bonus en twee een strafkorting krijgen op hun loon. Ik bepaal wie de plus of min krijgt. Dat werkt veel motiverender en sturender dan het gelijkmatige van voorheen. De mensen accepteren het ook, omdat ik zelf de hele dag op het bedrijf ben en niet op kantoor zit. Ik kom niet om ze uit te schelden en om problemen weg te kijken.

In landen als Kazachstan missen ze gewoon een veeboer. Er lopen vaak meer managers op een bedrijf dan uitvoerende medewerkers. Het beroerde is dat die managers niet weten hoe ze met een koe moeten omgaan of hoe ze die moeten voeren anno 2015. Dat heeft de eigenaar nu ook door. Hij merkt aan alles dat een veeboer toch iets heel anders is en een beter resultaat geeft dan de managers in de aloude Sovjet-opzet.

Meer melk

Nu, drie maanden nadat ik begonnen ben, zijn er dertig koeien die een tijdlang meer dan 30 kilo melk per dag hebben gegeven. Vijf dieren zitten al een hele tijd boven 40 kilo melk, en de laatste dagen zelfs al boven 47 kilo per dag. Die koeien gaan tot zes keer daags zelf de robot in.

Als ik het voer bekijk, snap ik niet dat de koeien het er zo goed op kunnen doen. Ook de productieschommeling was voorheen enorm: een hoge start van de melkgift, dan ineens halveren en een week later zo weer 20 kilo erbij.

Echte werkkoe

Ik ben nu bezig om sperma van KI Samen-stieren hier te krijgen. Ik heb opdracht gegeven uit te zoeken wat hiervoor nodig is aan documenten en vergunningen. Als dat uiteindelijk niet lukt, laat ik het wel via Moskou komen. De bedrijfseigenaar heeft genoeg in de melk te brokkelen om het van daaruit hier te krijgen. Dan kunnen we eindelijk eens echte koeien gaan fokken.

Naar melkvererving hoef ik niet te kijken, die zit er in de koeien al wel in. Maar ik wil hier een echte werkkoe hebben: ruig, een vechter, sterk. Een bulldozertype met een skelet als van titanium. Red Roulette lijkt me wel wat, maar misschien is zijn aanleg voor beenwerk net niet goed genoeg om de slechte benen van de koeien hier te verbeteren. Zijn dochters doen het goed bij de lokale boeren hier in de omgeving. Het zijn ruige, brutale koeien, die soms de helft meer wegen en groter zijn dan de moeders. Bovendien hebben ze geen enkele moeite met het lokale voer.

Beheer
WP Admin