RundveeOpinie

Bom op de afkalfstal

Te krap, een verkeerd vastzetsysteem en veel bevuiling. Ik snap niet dat zoiets is geïnstalleerd in een afkalfstal.

De afkalfstal die hier op advies van DeLaval gebouwd is, is een doffe ellende. Een bom erop is de beste oplossing. Ik snap niet dat ze dit hebben kunnen bouwen. De beugels waar de koeienkop door moet, zijn zo nauw dat de koe maar iets meer dan 30 vierkante centimeter kan bereiken van het voer dat in de bak ligt. Dat betekent dat je dus de hele tijd voer zou moeten bijgeven. Maar om er nu anno 2015 dag en nacht een man bij te zetten, dat doe je niet. We hebben al dag en nacht twee man bij die zes melkrobots.

Slechte hygiëne

Het ligbed is te lang, waardoor de koeien zeiken en schijten op het bed. En daar moeten de pasgekalfden dan op gaan liggen? Lekker hoor, een uitmuntende wegbereider voor baarmoeder-, uier- en klauwontstekingen.

De rand van de voerbak is niet rond, maar messcherp gerand. Vaarzen die al slecht kunnen opkomen, beschadigen de knieën dan flink. Nog iets onbegrijpelijks: je moet de koeien met een band vastzetten vlak bij de grond. Welke zot heeft zoiets bedacht in 2014? Dat is toch geen systeem? Ik kan na zoeken op internet ook eigenlijk geen stal vinden die zo is ingericht.

Het vreemde is dat Delaval dit heeft geadviseerd. Die firma verkoopt ook een prima zelfsluitend vastzetsysteem. De koe steekt de kop erdoor en klaboem, de handel klapt dicht. De koeien hebben dan veel bewegingsvrijheid met een grote vreetbreedte in de voerbak en ze kunnen makkelijk opstaan. Helaas zit dat systeem niet in deze stal.

Voeropname veel te laag

Door de opzet van deze afkalfstal kunnen de vaarzen niet genoeg vreten. Vooral niet in de periode na het kalven, als ze toch al wat slechter op de benen staan. Dan kun je erop wachten dat de ellende met ketose (slepende melkziekte) begint. Daar ben je dan klaar mee.

Ik heb de vier veeartsen opdracht gegeven de vaarzen elke dag met de fles premix, kalk, glycerol en soda te geven. Daarmee moeten ze doorgaan totdat ik zie dat de vaarzen volop aan het vreten zijn.

Dat ging prima toen er nog maar tien pas afgekalfde vaarzen waren, maar nu staan er dertig in die stal. Dus die gekke Nederlander moest toch maar wat anders bedenken. Het kostte wat tijd en veel nadenken, totdat ik de knoop doorhakte.

Ik laat de vaarzen nu overdag naar buiten gaan. Ze kunnen de sneeuw in of onder de overkapping lekker dik in het stro. Daar krijgen ze dan premix en wat brok, kalk, glycerol en soda in de bak en er overheen de tarwedraf van de wodkafabriek. Dat vreten ze graag. Het is super smakelijk spul, dus slobberen ze alles op. Daarna krijgen ze gehakseld natuurhooi-luzerne met ook daaroverheen de tarwedraf. Dat herhalen we een paar keer per dag en ze vreten nu goed. ’s Nachts krijgen de dieren binnen maiskuil met die gehakselde natuurhooi-luzernekuil. Allemaal niks bijzonders maar ja, als je niks anders hebt …

Gekke Nederlander

Ik kreeg geen commentaar toen ik de vaarzen naar buiten liet, maar ik zag aan de gezichten van de veeartsen en werknemers dat ze twijfelden aan wat die Nederlander nu weer ging uitspoken met de koeien. Hij had weer iets bedacht wat ze nog nooit hebben gedaan. De vrouw die de pasgekalfde vaarzen melkt, heeft me al na de eerste dag verteld dat de koeien die buiten komen er veel beter aan toe zijn en dat ze meer geven. Ik ben blij dat te horen. Ik had ook de eerste avond dat de koeien richting melkstal gingen al gezien dat ze meer fut hadden en vlotter bewogen. En na twee dagen waren het compleet andere vaarzen. Als de vaarzen gelukkig zijn, ben ik het ook.

We doen dit nu een week en het wordt kouder, maar ik ga hier niet mee stoppen. Zolang het overdag niet kouder wordt dan min 10 graden en er amper wind staat, moet dit toch goed kunnen gaan als ze in een laag stro kunnen liggen. Het is gelukkig tot nu toe een zachte winter, we hebben nog maar een paar keer min 20 graden gehad.

Nieuw probleem

Gelukkig is het eerste vaarzenprobleem zo opgelost. Maar ja, op deze manier kan ik nooit 100 vaarzen houden. De komende weken zullen elke week vijftien tot twintig vaarzen kalven en komen twee stallen met elk 150 melkkoeien vol. Eind december 2014 zouden al twee nieuwe stallen gebouwd moeten zijn, met elk 150 plaatsen. Maar zoals gebruikelijk in dit land wordt niets gedaan zoals afgesproken of beloofd. Van de twee stallen is de romp gebouwd, maar de inrichting is er nog niet. De melkstal is net uitgegraven. Voor die vertraging zijn in dit geval wel enkele redenen, maar ja, daar trekt de draagtijd van een koe zich niets van aan. Misschien maar goed ook, anders zouden die stallen misschien wel helemaal nooit klaarkomen.

Maar wat moet nu doen? Ik lees op internet dat de robots die ons hier elke dag geld kosten, goed zijn voor maximaal zestig koeien. Nou, hier breekt ze het zweet al uit bij veertig dieren. Dus een overbezetting van de boxen met 10 a 15 procent gaat ook niks worden. Maar ik heb al wel een idee in mijn hoofd. Daarop zal ik in een volgende blog ingaan. Ik hoop dat dat plannetje net zo goed gaat werken als de uitloop voor de vaarzen.

Beheer
WP Admin