Boerenblog

9588 x bekeken 18 reactieslaatste update:13 mrt 2015

Bom op de afkalfstal

Te krap, een verkeerd vastzetsysteem en veel bevuiling. Ik snap niet dat zoiets is geïnstalleerd in een afkalfstal.

De afkalfstal die hier op advies van DeLaval gebouwd is, is een doffe ellende. Een bom erop is de beste oplossing. Ik snap niet dat ze dit hebben kunnen bouwen. De beugels waar de koeienkop door moet, zijn zo nauw dat de koe maar iets meer dan 30 vierkante centimeter kan bereiken van het voer dat in de bak ligt. Dat betekent dat je dus de hele tijd voer zou moeten bijgeven. Maar om er nu anno 2015 dag en nacht een man bij te zetten, dat doe je niet. We hebben al dag en nacht twee man bij die zes melkrobots.

Slechte hygiëne
Het ligbed is te lang, waardoor de koeien zeiken en schijten op het bed. En daar moeten de pasgekalfden dan op gaan liggen? Lekker hoor, een uitmuntende wegbereider voor baarmoeder-, uier- en klauwontstekingen.
De rand van de voerbak is niet rond, maar messcherp gerand. Vaarzen die al slecht kunnen opkomen, beschadigen de knieën dan flink. Nog iets onbegrijpelijks: je moet de koeien met een band vastzetten vlak bij de grond. Welke zot heeft zoiets bedacht in 2014? Dat is toch geen systeem? Ik kan na zoeken op internet ook eigenlijk geen stal vinden die zo is ingericht.
Het vreemde is dat Delaval dit heeft geadviseerd. Die firma verkoopt ook een prima zelfsluitend vastzetsysteem. De koe steekt de kop erdoor en klaboem, de handel klapt dicht. De koeien hebben dan veel bewegingsvrijheid met een grote vreetbreedte in de voerbak en ze kunnen makkelijk opstaan. Helaas zit dat systeem niet in deze stal.

Voeropname veel te laag
Door de opzet van deze afkalfstal kunnen de vaarzen niet genoeg vreten. Vooral niet in de periode na het kalven, als ze toch al wat slechter op de benen staan. Dan kun je erop wachten dat de ellende met ketose (slepende melkziekte) begint. Daar ben je dan klaar mee.
Ik heb de vier veeartsen opdracht gegeven de vaarzen elke dag met de fles premix, kalk, glycerol en soda te geven. Daarmee moeten ze doorgaan totdat ik zie dat de vaarzen volop aan het vreten zijn.
Dat ging prima toen er nog maar tien pas afgekalfde vaarzen waren, maar nu staan er dertig in die stal. Dus die gekke Nederlander moest toch maar wat anders bedenken. Het kostte wat tijd en veel nadenken, totdat ik de knoop doorhakte.
Ik laat de vaarzen nu overdag naar buiten gaan. Ze kunnen de sneeuw in of onder de overkapping lekker dik in het stro. Daar krijgen ze dan premix en wat brok, kalk, glycerol en soda in de bak en er overheen de tarwedraf van de wodkafabriek. Dat vreten ze graag. Het is super smakelijk spul, dus slobberen ze alles op. Daarna krijgen ze gehakseld natuurhooi-luzerne met ook daaroverheen de tarwedraf. Dat herhalen we een paar keer per dag en ze vreten nu goed. 's Nachts krijgen de dieren binnen maiskuil met die gehakselde natuurhooi-luzernekuil. Allemaal niks bijzonders maar ja, als je niks anders hebt ...

Gekke Nederlander

Ik kreeg geen commentaar toen ik de vaarzen naar buiten liet, maar ik zag aan de gezichten van de veeartsen en werknemers dat ze twijfelden aan wat die Nederlander nu weer ging uitspoken met de koeien. Hij had weer iets bedacht wat ze nog nooit hebben gedaan. De vrouw die de pasgekalfde vaarzen melkt, heeft me al na de eerste dag verteld dat de koeien die buiten komen er veel beter aan toe zijn en dat ze meer geven. Ik ben blij dat te horen. Ik had ook de eerste avond dat de koeien richting melkstal gingen al gezien dat ze meer fut hadden en vlotter bewogen. En na twee dagen waren het compleet andere vaarzen. Als de vaarzen gelukkig zijn, ben ik het ook.

We doen dit nu een week en het wordt kouder, maar ik ga hier niet mee stoppen. Zolang het overdag niet kouder wordt dan min 10 graden en er amper wind staat, moet dit toch goed kunnen gaan als ze in een laag stro kunnen liggen. Het is gelukkig tot nu toe een zachte winter, we hebben nog maar een paar keer min 20 graden gehad.

Nieuw probleem

Gelukkig is het eerste vaarzenprobleem zo opgelost. Maar ja, op deze manier kan ik nooit 100 vaarzen houden. De komende weken zullen elke week vijftien tot twintig vaarzen kalven en komen twee stallen met elk 150 melkkoeien vol. Eind december 2014 zouden al twee nieuwe stallen gebouwd moeten zijn, met elk 150 plaatsen. Maar zoals gebruikelijk in dit land wordt niets gedaan zoals afgesproken of beloofd. Van de twee stallen is de romp gebouwd, maar de inrichting is er nog niet. De melkstal is net uitgegraven. Voor die vertraging zijn in dit geval wel enkele redenen, maar ja, daar trekt de draagtijd van een koe zich niets van aan. Misschien maar goed ook, anders zouden die stallen misschien wel helemaal nooit klaarkomen.

Maar wat moet nu doen? Ik lees op internet dat de robots die ons hier elke dag geld kosten, goed zijn voor maximaal zestig koeien. Nou, hier breekt ze het zweet al uit bij veertig dieren. Dus een overbezetting van de boxen met 10 a 15 procent gaat ook niks worden. Maar ik heb al wel een idee in mijn hoofd. Daarop zal ik in een volgende blog ingaan. Ik hoop dat dat plannetje net zo goed gaat werken als de uitloop voor de vaarzen.

Foto

 • De vaarzen gaan overdag naar buiten. Het is gelukkig tot nu toe een zachte winter, we hebben nog maar een paar keer min 20 graden gehad.

  De vaarzen gaan overdag naar buiten. Het is gelukkig tot nu toe een zachte winter, we hebben nog maar een paar keer min 20 graden gehad.

 • De beugels waardoor de koeienkop moet, zijn zo nauw dat de koe maar iets meer dan 30 vierkante centimeter kan bereiken van het voer dat in de bak ligt.

  De beugels waardoor de koeienkop moet, zijn zo nauw dat de koe maar iets meer dan 30 vierkante centimeter kan bereiken van het voer dat in de bak ligt.

Laatste reacties

 • W Geverink

  De Laval wordt nog druk daar bij jou Bert.

 • landboer

  Dat verhaal komt mij bekend voor.

 • somporn

  Delaval die zijn naam te grabbel gooit.
  Wat een stelletje klungels,hoe kan men zo iets adviseren.
  Hoeveel zitten er in de RvC / Top van Delaval te slapen en geld op te strijken,wie is hier voor verantwoordelijk en durft zijn nek uit te steken en er voor te zorgen dat degene die nu in Kazachstan zitten worden vervangen met mensen met verstand van zaken en juiste adviezen.
  Delaval,slaap zacht,hopelijk is Lely,Gea,fullwood wel wakker

 • flyinghollander

  De anderen kunnen er ook wel wat van. Hier laatst stal gezien getekend bij Delaval Oekraine , wat ze daar in het hoofd hadden, maar hun doel is hier alleen te verkopen, hoe het later werkt maakt ze niks uit.

 • joannes

  Wanneer de handel belangrijker is dan de kwaliteit krijg je dat. Ze praten over corruptie, maar corruptie in bewezen methoden, systemen en machine (opstellingen) zijn aan de orde van de dag in zulke landen. Gewoon omdat het verkopen belangrijker is dan het functioneren. Daarbij; de locale managers willen toch óók hun ¨kwaliteiten¨ profileren met en bij hun aankoop. Soms krijgen de fabrikanten niet eens de ruimte om systemen goed te plaatsen. Het budget en de beperkte kennis huoden geen rekening met de benodigde geintegreerde aanpak. Het voor beeld zie je bij Bert. Details als loopruimte, robot opstelling, speen plaatsing, voerhek, voer, alleen het oog van een Meester kan ze op elkaar afstemmen. De Handel zoiets laten tekenen en uitvoeren is dure gemakzucht!

 • somporn

  Je mag toch van een hopelijk gerenommeerd bedrijf als Delaval verwachten dat ze ook degelijk advies kan en zal geven.
  Wat heb je er aan als ze producten verkopen en alleen maar ontevreden klanten hebben,zal je dan in de nabije toekomst ooit nog iets verkopen door alle negatieve reclame of als bedrijf zeggen van als het op deze manier moet gaan we niet over tot verkoop,want wij als Delaval willen niet in een slecht daglicht komen door incapabele managers die niets weten van een melkveebedrijf.Denk dat het laatste meer respect afdwingt en zorgt voor tevreden klanten,die dit graag overdragen aan toekomstige klanten.
  Dus ik denk dat de heren van de RvC van Delaval eens wakker moeten worden en zal moeten zorgen voor een oplossing,zodat dit niet weer kan gebeuren.

 • agratax2

  Bert jouw vraag 'Hoe heeft deze stal onder Toezicht van De Lavalgebouwd kunnen worden'. Mij verbaasd dit niet een kennis van mij heeft jaren gestreden om de schade veroorzaakt door de melkstal (blauwdruk De Laval) heeft veroorzaakt. Zijn bedrijf is hij kwijt, maar zijn gelijk heeft hij met veel pijn en moeite gekregem. Nu de financieen nog via de rechter binnen halen. Je ziet De Laval jongens maken ook in Nederland fouten,en wensen dan de consequentie niet aanvaarden.

 • christof conings

  Nederlanders die niet thuis zijn in deze landen iedereen is hier specialist als ze een job hebben maakt niet uit wat ze gestudeerd hebben , ook bij Delaval is dit zo , nemen enkelingen in dienst die goed praten en verkopen , de eigenaar weet er meestal toch niks van en komt met veel geluk eens kijken . De rest werkt gewoon met de middelen zie ze krijgen als de dag maar vol is . Niemand zal mekkeren dat een nieuwe Delaval niet gaat want de vraag is dan of zij hun werk wel kennen en worden ze vervangen door andere die niks zeggen .

 • alco1

  Bert, je was niet bij de aankoop van het vastzet systeem aanwezig. Kun je er dan zomaar blind op vertrouwen dat iemand die zegt dat Delaval kon doen en laten met installeren, de waarheid spreekt?

 • flyinghollander

  Alco het gaat meestal zo, inversteerder gaat naar 1 vd clubjes toe en zegt ik heb zoveel geld en zoveel land en ik wil dit onmogelijk aantal koeien melken. Verkopers zijn bang om geen verkoop te hebben dus gaan ze mee in de onzinnige verhalen en de 'managers'van de inversteerders zeggen het kan allemaal, want ja die moeten ook hun % ertussen hebben. Al met al moeilijk uit te leggen. Hier een stal gezien die op een heuvel tegen een varkensstal was gezet, 6 rij met box maten van 2 meter lang, mest of voer hadden ze niet aan gedacht, maar deze man had geld.

 • Khalid en zijn maten

  Rundvee kan best tegen wat koude,en lopen op zand geeft die beesten een veel veiliger gevoel . Destijds in de ex- DDR verklaarden ze je ook voor gek toe de helft van de zijmuur uit de koeienstal ging,maar het komt de diergezondheid ten goede.

 • m.en.mh.miedema

  Die De Laval kan er wat van zeg, de robots van hun waren ook al totaal verkeerd geplaatst. Laatst bij een excursie in Zweden stonden de boeren ook niet bepaald te juichen over De Laval. Ze mogen daar wel eens wat meer aandacht besteden aan de kwaliteit van de dealers/installateurs/monteurs en klant tevredenheid en niet alleen aan de verkoop. Het merk van de machine is minder belangrijk dan de kwaliteit vd dealer en zijn monteurs, dit geldt eigenlijk voor alle (melk)machines/stalinr/trekkers etc.
  Wie zet er nu hoogdrachtige koeien vast, bewegingsruimte is juist dan belangrijk, een uitloop naar buiten is perfect. Weet van een kennis dat de koeien zelfs buiten in de sneeuw probleemloos afkalven. (moet het natuurlijk geen -30 zijn oid.)

 • df

  Per 1000 melkkoeien zijn er bij ons in nederland niet minder 'ezels' !!!!

 • T. Maessen

  Ben benieuwd naar je volgende plannetje... Succes en groeten van een Limburger down under !

 • Demeter Griend

  He Bertje zit je daar nog of hebben ze die bom ergens anders geplaatst...

 • josrodenburg

  bert ik hoop op een vervolg van dit verhaal, lees het altijd met veel plezier. veel succes daar.

 • safflower

  Hoi Jos. nee ben gestopt door die onozele opmerkingen hele tijd van degene die een reactie geplaatst heeft hier boven jouw .

 • josrodenburg

  hoi bert is het niet een idee om op facebook wat te gaan doen? dan kun je zelf de eventuele rotte appels blokkeren.
  snap best dat je een bepaalde opmerkingen niet wil lezen onder je bericht, maar ik denk dat ik niet de enige ben die met een grijns naar jou mooie verhalen van daar zit te lezen.groeten uit nederland

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.