Boerenblog

9406 x bekeken 18 reacties

Zes robots, maar geen vrije tijd

In Nederland kopen melkveehouders robots omdat ze dan meer vrije tijd hebben. In Kazachstan is dat anders: continu personeel bij zes melkrobots.

We krijgen in januari en februari meer dan 100 vaarzen aan de melk. Dat  gaat spektakel geven, want er is onvoldoende melkcapaciteit. Hoe kan ik de dieren melken als de robots maar 50 à 60 koeien doen? Met een gewone melkstal hadden we zo richting rond de klok melken kunnen gaan. Dan zou je in no time het dubbele aantal dieren kunnen melken. Gelukkig begint de eigenaar van het bedrijf de problemen nu te zien. Hij snapt nu waarom ik vanaf dag 1 die zooi niet wilde hebben.

Personeel én robots
In Nederland en West-Europa kopen melkveehouders robots omdat ze dan meer vrije tijd hebben. Hier is dat anders. Er lopen continu, dus 24 uur per dag, twee mensen bij de zes robots. De helft van de koeien wil er namelijk niet vanzelf in. Ook zijn er problemen met het aansluiten van de melkstellen, bij een aantal koeien staan de spenen te dicht bij elkaar. Lekker hè, dan koop je peperdure apparaten om je leven te vergemakkelijken en dan kom je niet eens meer aan vrije tijd toe omdat je bij die rotzooi moet blijven zitten.
In Nederland zullen de robots best goed werken, want daar wordt aan alle randvoorwaarden voldaan: de opstelling is goed, het voer is goed, de poten zijn gezond, ga zo maar door. Alleen dan kan zo'n robot zichzelf redden. Dat is hier dus nog niet het geval. Om een voerkwaliteit te krijgen die maar enigszins in de buurt van de Nederlandse komt, is nog wel twee jaar nodig. De klauwen van de koeien zijn nu al 90 procent beter dan drie maanden geleden, maar veel aandacht blijft nodig.

Andere robotopstelling

De opstelling van de robots is snel te verbeteren. Ik ga een andere oversteek maken en haal viermaal twee ligboxen weg. Zo komt er een meer natuurlijke loop voor de koeien. Door het plaatsen van wat hekken kunnen we de onwillige dieren opsluiten. Zo kunnen ze 's morgens en 's avond alleen maar via de robot bij het voerhek komen. Dat helpt, maar ik ben wel acht ligplaatsen kwijt.
Als de nieuwe stallen met de rapid exit melkstal van Italiaanse herkomst klaar is, gaan daar de koeien met de te nauwe speenplaatsing in, plus alle vlegels die niet door de robots willen. De hoogproductieve dieren komen dan op de robots te staan, de dieren die verder in de lactatie zijn gaan naar de melkstal. Dat zal de melkgift positief beïnvloeden. Door deze maatregelen blijven alle verse koeien als groep bij elkaar. Dat wordt makkelijker managen: een beter overzicht voor de inseminator en dierenarts, ik kan er ook makkelijker op toezien dat de dieren opgeschoond worden en de drachtcontrole wordt uitgevoerd. Dat wordt georganiseerd en makkelijk werken! Ik verheug me er nu al op.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  Nu wordt het een beetje duidelijk hoe de robot opgesteld is volgens de foto en als ik de koe borstel zie hangen is die ook niet echt idiaal geplaatst. Wederom een een mooie blog .

 • LUCTOR

  Bert je hebt er weer een mooie blog neer gezet wie managet het vlees vee wat daar aanwezig is valt dit ook onder jouw verantwoordelijkheid.
  Misschien kun je eens een blog aan het vlees vee wijden?

 • safflower

  Vlees vee is paar 100 km van me af. lopen op natuur weiden zo gezegd. winter komen ze voer halen bij ons bedrijf en de jongere dieren komen op oude bedrijf. af gelopen zomer amper regen geweest dus ze hebben daar waar vlees vee loopt en schapen niks gehooid zelf. dus ja een ramp daar.
  De vee borstel waar zou je hem dan hangen Maatje? bij voer hek ook niks en bij water bak daar staan ze zo als op een hoop. voor zomer moet er meer drink plaats komen staan nu op lijst om gemaakt te worden. door dat robots in eens moesten komen zijn er 2 drink plaatsen weg gewerkt en dus zijn er gewoon te weinig drink plaatsen ook nog eens.

 • pieter p

  Bij ons hebben we 1 grote waterbak voor 60 koeien vlak bij de robot staan, je moet een soort hangplek maken vlak bij de robot. De veeborstel hangt hier ook niet ver vanaf en likstenen.

 • Demeter Griend

  Apres ski, guten tag, I have wifi here.
  Geen tijd om te reageren te druk met de vrouwtjes.
  Ole, ole

 • alco1

  pieter p Ik zit ook wel eens te denken, dat je een grote waterbak moet plaatsen achter de robots, waardoor bij terugloop eerst een selectiepoort genomen moet worden.

 • abtje

  @Alco??? Hoezo selectiepoort? Om te drinken?
  Hoe vrijer de koeien zijn des te beter het gaat. Dat gedwongen koeverkeer moet je niet willen. Als een koe wil drinken mag je haar geen beperkingen opleggen of hindernissen laten nemen, kost je melk. En waarom?

 • A1967

  Ze moeten er voordeel van hebben als ze de robot nemen, er zijn ook bedrijven waarbij de koeien beter naar de robot komen als je er juist niet de hele dag achteraan wandeld, maw opletten voor
  gewenning

 • pieter p

  @alco1, wij hebben hier vrij koeverkeer in een oude franse stal, ik zou niet meer terug willen naar de melkstal
  https://www.youtube.com/watch?v=5XtyhAAft8g

 • flyinghollander

  @Demieter wat a fun, krijgt de boerderij van vader voor niks en nu moet je als een neet nog je vader gebruiken om op vakantie te gaan. Ach als mensen al mailen wie je bent, is een spiegel misschien niet weg.

  Er staan ook blogs van BERT op het 100 plus gedeelte.
  Met die 2*16 kan je nog heel wat koeien meer melken bert.

 • alco1

  Het is beter om op sommige reactie's niet te reageren.
  Zelfs negatieve aandacht is voor sommige mensen een welkome aandacht.

 • m.en.mh.miedema

  Een (of meerdere) robots in een oude bestaande stal plaatsen valt niet mee, je moet eigenlijk eerst de robots plaatsen en dan de stal er omheen bouwen(wachtruimte/separatie ruimtes/plaats vd drinkbak/voerhek etc.) Vrij koeverkeer werkte bij mij ook voor geen meter, veel te veel koeien die niet op tijd komen en rustig in een plas melk in de box liggen te herkauwen, gestuurd verkeer werkt dan veel beter. En o ja, een robot is GEEN tijdmachine er zitten nog steeds maar 24 uur in een etmaal, het is een lichamelijke arbeidsverlichting.
  Capaciteit 50a60 koeien/box,reken maar uit,6a7 koeien/uur/box, min1uur tot. reinigen en dan 3xdaags melken.(23x7gedeeld door 3), verhalen van wel 70(of meer) per box is verkooppraat!
  Ik begrijp ook niet wat ze daar met robotmelken willen, relatief goedkope en voldoende arbeid bovendien ben je erg afhankelijk van de (kwetsbare) techniek die staat of valt met een goede dealer/servicemonteur. Verder weer een goede blog, als gewoonlijk, houd ons op de hoogte!

 • bert bert

  De niet robotsmelkers weten het altijd beter ,als ze maar aan die tetjes kunnen strelen ;Melk al 10 jaar met 2 robots en dat gaat zeer goed ,en als je de robots door techniekers laat nazien kun je zonder veel problemen het hele jaar doormelken het moet in orde zijn maar laat de klommelboeren het maar zelf doen ze sparen wel geld in verband uurlonen met techniekers maar gooien het anders weg met de koeien ,alleen zien ze dat dan niet,Ik heb wel geen overbezetting maar reken op 150 tot 170 melkingen per dag per robot en ik haal bijna niets op daar ik ze wel durf te laten staan tot de volgende kijk beurt en dan zijn ze uit de attentie lijst,

 • leo,s vriend

  Miedema, nee hoor, als je voeding,stalindeling en poten goed in orde hebt is 70 tot 75 koeien op een robot geen enkel probleem.

 • Venstra

  70-75, hebben we hier ook wel gehad, maar dan moet je vooral geen TAAIE koeien hebben, of die gewoon opruimen en zit je weer op 65.

 • Demeter Griend

  Schrijfstijl lijkt op die van de meest bekende filmster van Kazachstan, wie kent hem niet BORAT.

  By the way: melkrobots geven vet veel vrije tijd, als je hun het werk maar laat doen.
  Tip geef de monteur af een toe een fooi, paar tientjes doet wonderen.

 • Demeter Griend

  In de film van BORAT gaat hij naar de V.S. om te leren wat humor is.

 • flyinghollander

  @Demeter zo zielig, dat je op vakantie ook moest reageren. Lijkt dat jou 'vrienden toch de waarheid mailen over jou.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.