RundveeOpinie

Slechte koeien

Van de eigenaar moet ik ook een bedrijf van 600 stuks vee gaan runnen. Prima, maar op één voorwaarde: geef me eerst een mes van een meter lang.

Naast het bedrijf waar ik als manager werk, ligt een oud bedrijf voor 600 stuks vee, van alles wat. De eigenaar vertelde me drie weken geleden dat ik ook dat bedrijf maar moest gaan runnen. Dat wilde ik best, maar op één voorwaarde: geef me eerst een mes van een meter lang. Waarom?, vroeg de eigenaar me verwonderd. Ik legde hem uit dat ik de rommel die daar liep, de nek af wilde snijden. Maar hoeveel dieren zijn dat er dan?, vroeg hij me. Ik antwoordde dat zeker meer dan de helft weg moest. Tja, als je meent dat dat moet, doe dat dan maar, zei de eigenaar.

De dieren moesten zeker weg, want ze zijn slecht. Bovendien is onvoldoende voer gewonnen om ze het tot de zomer te laten uitzingen. Daarnaast werkt een flinke leegstand makkelijk bij het maken van een andere opzet van de stallen. Het verstandigst lijkt me op deze locatie geen melkvee te houden maar zoogkoeien. Die kunnen dan in februari kalven en in mei met Black Angus-stieren het veld in, 100 of 200 kilometer verderop. Vroeg in de herfst kunnen we dan de kalveren spenen en flink mesten op het oude bedrijf. Zes maanden later gaan de koeien dan weer de stal in, klaar voor de volgende ronde. Daar had de eigenaar wel oren naar. Maar dat zijn plannen voor later dit jaar. Nu moet de beste man eerst maar eens twee stallen op dit bedrijf verbouwen, zodat er een melkstal is voor de 300 vaarzen. Daarvoor is nog niets geregeld, dus dat zal wel een puinhoop worden over twee maanden.

Nieuwe stal voor 1.200 koeien

Als klap op de vuurpijl moet er eind december 2015 nog een derde bedrijf hier vlakbij komen. Een nieuwe stal met alles erop en eraan voor 1.200 koeien. Dan zijn er op het bedrijf uiteindelijk bijna 2.000 melkkoeien, net zoveel jongvee, 500 zoogkoeien en wat meststieren met dik 2.000 hectare eromheen. Daarvan is ruim 500 hectare voorzien van een ondergronds dripsysteem, de rest wordt geïrrigeerd via kanalen.

Beheer
WP Admin