Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

Weinig knelgevallen bij fosfaatrechten

De invoering van de knelgevallenregeling melkveefosfaatrechten komt in een beslissend stadium. De regiegroep wil er over twee weken een ei over leggen. Maar wat is een knelgeval?

Van Dale noch Wikipedia kent daar een omschrijving voor. In de praktijk is gangbaar een variant op: ‘als gevolg van niet beïnvloedbare omstandigheden overmatig geraakt door nieuwe wetgeving, waardoor het voortbestaan van het bedrijf ernstig in gevaar komt’. Logisch dat je dat soort bedrijven tegemoet wilt komen. Maar het fosfaatplafond is al aan diggelen gemolken; elk tegemoet gekomen knelgeval betekent krimp elders.

Leegstand is keuze, dus beïnvloedbaar

In de definitie is ‘niet beïnvloedbaar’ cruciaal. Leegstand is een keuze, dus beïnvloedbaar. Elke onderbezetting valt daarmee af als knelgeval, ook wie nog aan het bouwen was op 2 juli. Bedrijfsrisico. Ja, u heeft legaal gebouwd. Ja, u wordt geraakt door invoering van fosfaatrechten. Blijf melken en maak de gang naar de rechter voor schadevergoeding. Daarvan kunt u dan misschien de financiering – en bedrijfsgrootte – terugbrengen of rechten kopen.

Als leegstand een keuze is, is niet bouwen dat er net zo goed een. Er hoeft dus ook geen pond fosfaat naar extensieve bedrijven met latente rechten.

Onderbezetting door ziekte

Onderbezetting door ziekte of overlijden van de ondernemer is, cru gezegd, eenvoudig te ondervangen met bedrijfsverzorging of inhuren van personeel. Onderbezetting door ziekte onder het vee? Als je dat in 2013 én 2014 én 2015 had, is er te lang niet afdoende gereageerd en is dat feitelijk de normale situatie. Geen extra rechten nodig dus.

Beheer
WP Admin