Commentaar

2560 x bekeken 12 reacties

Voorzichtig met 'onze' weidegang

Het logo 'weidemelk' komt ook ter beschikking van buitenlandse zuivelbedrijven. Melkveehoudersvakbond NMV heeft terecht kritiek op dit besluit van Stichting Weidegang.

De Nederlandse zuivelsector heeft flink geïnvesteerd in het keurmerk voor weidegang, dat het logo 'weidemelk' is. Het is niet in het belang van het draagvlak voor weidegang als Duitse en Deense boeren - concurrenten dus - hierop mee kunnen liften.

Geen oerwoud aan keurmerken

De gedachtegang van de stichting is op zich wel te volgen. Retailers en buitenlandse partijen gaan zelf eigen keurmerkjes opzetten als ze zich niet kunnen vinden in of mee mogen doen aan het toonaangevende, gevestigde keurmerk. Dat moet je niet willen, want niemand is gebaat bij een oerwoud aan keurmerken: consument noch producent noch dier.

Weidemelk zeer gewaardeerd product

Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Het (relatieve) succes van de weidemelk is te danken aan een succesvolle bundeling van op zich tegenstrijdige belangen: dierwelzijn en landschap aan de ene en economie aan de andere kant. Weidemelk is dankzij inspanningen van mensen en investeringen van de sector een gewaardeerd product. Het is zo gewild dat supermarkten er niet zonder kunnen binnen en in toenemende mate buiten Nederland.

Logo weidemelk niet weggeven aan buitenlandse concurrenten

Dat is geen vanzelfsprekendheid maar een verworvenheid. Het is ook niet het eind, maar het begin van het verhaal. Het is nog steeds erg onzeker of het doel, weidegang handhaven op het niveau van 2012 (80 procent), haalbaar is. Het logo 'weggeven' aan concurrenten zal niet helpen, want het werkt demotiverend voor de Nederlandse melkveehouders.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dat wat je wenst is niet altijd haalbaar.
  Het weidemelklogo alleen voor Nederlandse melk houden betekent dat er andere logo's ingevoerd worden die mogelijk ook nog anders ingevuld worden. Je hebt er geen grip meer op. Door het weidemelklogo ook open te stellen voor buitenlandse melk blijf je in ieder geval zelf de controle houden over de invulling van weidegang. Maar dan is het helaas niet meer alleen voor Nederland.
  Het is kiezen tussen twee kwaden en dan kan een populistische vereniging als de NMV altijd roepen dat het fout is. Laat de NMV naar voren komen met een alternatief zodat we niet hoeven te kiezen tussen deze twee kwaden.

 • farmerbn

  Het is volgens mij ook beter dat er maar één merk cola is. Makkelijk en overzichtelijk maar coca cola heeft hun merk toch niet weggegeven. Zo had het ook met weidemelk moeten zijn. Je kunt best concurreren met ' echte Nederlandse weidemelk'. Als je dan de enige bent kun je een mooie marge nemen en die terugsluizen naar de boeren.

 • simpel boerke

  Mozes, in zekere zin heb je misschien gelijk, maar een goed gevoel heb ik er niet over om een zorgvuldig opgebouwd logo of merk voor niet aan het buitenland weg te geven. Het gaat er om om je te onderscheiden en dat is nu toch verkwanseld grotendeels onder druk van de retail.

 • Noordam2

  dat wat je wenst is niet altijd haalbaar stelt Mozes en zo is het. Stop met die logo's, er is een oerwoud van logo's op allerlei gebied en iedere organisatie achter zo'n logo denkt dat zijn of haar logo onderscheidend is. Ik ben er van overtuigd dat de gemiddelde consument totaal niet in logo's geinteresseerd is, sterker er nooit op let! Mijn advies, stop met weidemelk. Melk is melk, is roomwit, gezond en zit in een pak, en verkoop het als zodanig. Zorg op je bedrijf dat je kostprijs laag genoeg is om te kunnen bestaan. Zo simpel is het !!!!!

 • alco1

  Zo wordt "weidemelk" standaard en levert het niets extra's op, maar wel de tweespalt.
  Daarbij zal het gevolg zijn dat de anti's de vereiste zes uur gedurende 120 dagen als een lachertje zullen neerzetten.
  Hierop zullen weer boeren inspringen met langere buiten tijden.
  Laten we hopen dat de zuivelondernemingen hier niet weer hun kop naar laten hangen, als een must omdat de klant het vraagt.
  We weten toch immers dat bij dezelfde producties, de weidegang koeien hogere veearts kosten kennen.

 • maatje 1904

  hier lopen ze veel meer als 120 dagen buiten en langer dan 6 uur per dag en heb een veel lagere veearts kosten dan de gemiddelde opstaller!!

 • alco1

  De eerste "springt" al.
  Ik zei niet voor niets: "bij gelijke producties"
  Ik moet de eerste veearts nog tegenkomen die mijn stanpunt niet beaamt.

 • Klaasvaak

  Het merk 'dragen' betekent ook dat je je STRIKT AAN DEZELFDE EISEN moet houden. Of dat zal gebeuren is maar de vraag met als gevolg dat OOK de nederlandse weidemelk minder populair wordt omdat er toch een 'bende' van wordt gemaakt.

  En daar schuilt het gevaar. Van het ID-bewijs voor Nederlandse zuivel naar een zogenaamd europees bulkproduct zonder paspoort.

  Gr. een opstaller

 • veldzicht

  Bij mij aan de weg zitten nog 12 melkveehouders,3 daarvan zijn kaasmaker de andere 9 hebben 4 verschillende afnemers van hun melk,als die ook nog eens apart de weidemelk op moeten komen halen werkt dat alleen maar kostprijsverhogend,dus zou ik zeggen stoppen met die onzin.. Een aantal jaren terug had FC ook al die speciaal melk ,dat heeft ook alleen maar klauwen geld gekost en
  geen consument die er naar keek.

 • Bennie Stevelink

  @toon23 08:15, ik heb er net zo min een goed gevoel bij als jij. Sterker nog: ik erger mij er groen en geel aan, maar het is niet anders. Het is precies hetzelfde probleem als met het winkelmerk. FC levert ook zuivel onder winkelmerk wat in het winkelschap concurrentie doet aan ons eigen Campinamerk. Maar als FC het niet levert wordt het wel uit het buitenland gehaald. De concurrentie in het winkelschap krijg je dus toch. Dan kun je maar beter met tegenzin winkelmerk leveren inplaats van buitenlandse zuivel hier naar toe laten komen.

 • Sjakkie

  goudengreep om ook buitenlandse partijen toe te laten tot het logo. Dat levert een gelijk speelveld op. Velen vragen daar hier ook om. Prima dus. De Ieren kunnen nu moeilijker ons aftroeven met meer uren weidegang. Want was natuurlijk gebeurd als die mannen een eigen invulling gaan geven aan het begrip weidegang. De dwazen die dat hier willen hebben we al genoeg aan!

 • koestal

  veldzicht,zoveel melkauto,s is ook niet duurzaam

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.