Foto: Gert Janssen RundveeOpinie

Vloedgolf aan melk

Sinds april 2013 geeft de melkveehouderij flink gas. In 2013/2014 steeg de Nederlandse melkplas al met ruim 6% naar bijna 8,2 miljard kg. Het laatste quotumjaar kwam daar nog eens 1,5% bij.

Melkfabrieken en belangenbehartigers voorspelden in het eerste quotumloze jaar een groei van een paar procent. Maar in de zomer reden de Rijdende Melk Ontvangsten een vloedgolf aan melk (+10% t.o.v. 2014) naar de fabriek. Daarmee was de koek nog niet op, want in november liep de meter verder op (+14%).

Veel aanbod

De grotere productie helpt in het vergaren van zo veel mogelijk inkomsten en het verlagen van de kostprijs. De andere kant van de medaille is echter dat het aanbod veel groter uitvalt dan de vraag. Dat merkt iedereen in een dalende prijs naar 30 cent per kg of zelfs minder. Vorig jaar november lag de prijs van FrieslandCampina nog ruim boven de 34 cent.

Protest

De dalende melkprijs bracht de melkveehouderij snel in problemen. In september was er protest en verzoek tot ingrijpen in Brussel. Ondertussen blijft men gewoon doormelken, zoveel mogelijk liters uit zoveel mogelijk uiers. De oplossing komt zo niet dichterbij. Iedereen weet dat, maar voorlopig is er niets of niemand die ingrijpt om het aanbod in lijn te krijgen met de vraag. Daarmee blijft de afzetmarkt buiten beeld en let men alleen op de buurman, net zo lang tot één de handdoek werpt.

Beheer
WP Admin