Foto: ANP RundveeOpinie

‘Melkveehouder krijgt basisinkomen’

Het was altijd gezellig, het kerstdiner van LTO. Hanna en ik zijn vaste bezoekers. Je treft er niet alleen collega’s uit de melkveehouderij, maar ook varkens- en kippenhouders. Dat verrijkt het gesprek.

Om de kerstgedachte te beleven hadden we vorige week eerst een kersttoespraak. Het ging vooral over vrede op aarde. We waren het er over eens dat we daar als mensheid niet erg in slagen. Weliswaar wonen we in een vrij land, maar het aantal asielzoekers bewijst hoe dichtbij de echte oorlog is.

Wij als ontvangers van vluchtelingen kunnen er trouwens ook wat van. In sommige gemeenten lijkt het ook wel oorlog als er een asielzoekerscentrum komt. Wat vredige gedachten zo rond de kerst zijn niet verkeerd.

‘Nu het wat minder gaat, klagen jullie meteen’

Ons kerstdiner begon vreedzaam, met lekker eten, maar de discussies gingen al rap de kant uit van onze bedrijven. Zo gaat dat altijd als boeren onder elkaar. Ik zat naast een varkenshouder, die steen en been klaagde over de slechte uitkomsten. Ik knikte begrijpend en zei dat het in de melkveehouderij op het ogenblik ook geen vetpot was. Toen leek het nog vredig.

Dat veranderde toen hij zei: “Jullie moeten je mond houden. Jullie hebben net een paar prima jaren achter de rug en nu het wat minder wordt, klagen jullie meteen. En dat terwijl iedere melkveehouder een basisinkomen krijgt.”

Ik keek hem vragend aan. “Wat bedoel je?”

“De toeslagen. De gemiddelde veehouder krijgt zonder er wat voor te doen elk jaar zeg maar €15.000 tot €20.000 overgemaakt. Een basisinkomen waar elke Nederlander jaloers op zou zijn. Het minimumloon is lager, om van de uitkeringen maar niet te praten.”

Geen subsidie voor boer, maar voor consument

“Die toeslagen zijn een recht”, zeg ik een tikkeltje narrig. “Die kwamen er alleen omdat Europa af wilde van de export- en andere subsidies. Dit is een veel goedkoper systeem voor de EU. Bovendien is het geen subsidie voor de boeren, maar voor de consument. Daardoor blijven de prijzen laag.”

“Wij hebben ook lage prijzen, maar wij krijgen geen subsidie. Daarom zijn jullie toeslagrechten onredelijk”, beëindigde buurman varkenshouder het gesprek en ging praten met zijn tafelgenoot aan zijn andere zijde, die ook varkens houdt.

Inkomen uit markt halen

Ik bleef een tikkeltje verward achter. In de maatschappij start op het ogenblik de discussie over een basisinkomen. Die komt er nog niet, maar wie weet in de toekomst wel. Onze toeslagrechten, waar we recht op hebben, kunnen in die discussie ook wel eens sneuvelen.

Het blijft zaak om, net als de nog wel renderende varkenshouders nu, dan een bedrijf te hebben dat zijn inkomen uit de markt haalt.

Beheer
WP Admin