Geronimo RF heeft de aAa-code 561 en is daarmee passend bij veel Holsteins. Foto: Alger Meekma RundveeOpinie

Gerommel met de regels

Of het nu corruptie, dieselgate of fokwaarden betreft, overal wordt gemarchandeerd met de regels.

Poetin behoort tot de potentiële klantenkring voor de nieuwe sportwagen van Bugatti. Deze auto zal tussen de €3 en €4 miljoen gaan kosten. Toch legt Volkswagen, ­eigenaar van Bugatti, er dan nog een paar miljoen op toe. Met name het ontwikkelen van de 16 cilinder W-motor heeft meer dan €1 miljard gekost. Iedere VW-koper betaalt dus een beetje mee aan Bugatti’s. Had VW het zinloze sportwagenproject geschrapt, dan had men dus makkelijk wel een milieuvriendelijke auto kunnen ontwikkelen.

Imago

Wij maken ons in de zuivel graag druk over imago. VW laat zien dat dat totaal onbelangrijk is. Vraag en aanbod, dát is economie.

Ondertussen is KI Samen ook gerommel met cijfers op het spoor gekomen. Het stoort zich al jaren aan het feit dat hun grote concurrent CRV indertijd de NRS overnam en dat het sindsdien alle gegevens beheert en de fokwaardes berekent. Daarover stond zelfs een artikel in de Volkskrant. Van buitenaf gezien een onhoudbare situatie. Die computers moeten daar weg in Arnhem en er moet een apart kantoor komen van het GES. Probleem daarbij is dat het GES ook bestuurd zal moeten worden. Daarvoor is een hele groep van belanghebbenden: ki’s en sperma-importeurs. Dit soort clubs wordt in verhouding bestuurd. In de zuivel bijvoorbeeld is FrieslandCampina goed voor 80% van de me; het is dus in feite alleen NZO. En zo is de CRV ook voor 80% GES. Je kunt dus als overige 20% roepen wat je wil, maar alles gebeurt zoals CRV dat wil. Laat die computer dus maar in Arnhem staan en laat alles maar zoals het is. Invloed krijg je heel eenvoudig en dat is een groter deel van de koek nemen. Volgens het krantenartikel lastig omdat CRV het alleenrecht behoudt op de genomics.

Concurrentie

Een partij die ook van plan was CRV van de weg te blazen is Altapon. Maar daar horen we ondertussen bijna niets meer van. Altapon was meteen aan boord met het genomicsverhaal. Alle Pon-dieren worden onderzocht. Dat zou na al die jaren toch toppers opgeleverd moeten hebben. Je kunt echter de markt niet dicteren.

Boeren vragen naar stieren met gezonde klauwen, uiers en voldoende melk met hoog eiwit. CRV kon dat leveren. Diezelfde boeren die volgens de spermaverkopers vaak aan het handje gehouden moeten worden op fokkerijgebied, hebben een veestapel met gemiddeld 8.347 kilo melk met 4,34% vet en 3,55% eiwit. Daar moeten de stieren dan wel overheen vererven.

CRV kan kennelijk niet met zijn prijzen naar beneden dus nu is het prijsschieten voor de concurrentie. Sterk punt van genomics vind ik het grote aanbod van betere jonge stieren. Voorheen zette men meer rommel in en selecteerde dan later. Nu komen de stiertjes meteen op de markt. Ik vond bij KI Samen Geronimo RF. Een Maik uit de volle zus van Stellando. Een brede sterke stier met een hoge inet en goede duurzaamheidscijfers. En nog betaalbaar ook.

Beheer
WP Admin