Foto: ANP RundveeOpinie

FrieslandCampina niet voluit voor melk

Opmerkelijk wat FrieslandCampina nu weer doet: het bedrijf zegt eerst dat we kalfjes binnen een dag moeten merken en nu gaat het geld geven voor niet leveren.

FrieslandCampina heeft in 2012 en de jaren daarna stevig onder zijn leden geënquêteerd hoe die de bedrijfsvoering wilden invullen; dus wisten ze al lang dat er wel 20% melk bij zou kunnen komen. Vervolgens heeft het bedrijf ambitieus bouwplannen ontwikkeld. Nu komt die melk er, maar die kan het even niet aan. Dan maar een bonus voor consolidatie van levering van 2 cent per kilo. Vrijwillige productiebeperking, hoe verzin je het; het gaat niet werken: die 2 cent gaat de rem er niet op zetten.

In quotumjaren rond jaarwisseling balans opmaken

Nee, de flow gaat de komende weken komen; van april tot december is er al een dikke 10% meer en de komende weken, maanden, komt er nog zomaar 10% extra bij. Andere jaren, de jaren van quotering, gingen de boeren omstreeks de jaarwisseling de balans opmaken van wat ze de komende 3 maanden nog mochten leveren. De meesten molken ruim, dus wat koeien weg, zuiniger brok voeren, kalveren aan de koemelk en koeien eerder droogzetten. Dat waren de meest gebruikte acties om te komen tot minder melk.

Rem erop? Nee, dat is voor de buren

Nu hebben we geen melkquotum meer en als de koeien je niet (gaan) plagen vanwege het fosfaat, dan laat je ze lekker voluit produceren. En, veel boeren hebben de bedrijven goed voor elkaar zodat ze extra melk moeiteloos produceren. Een flink aantal collega’s is in april – begrijpelijk – 3 keer daags gaan melken en nu de rem erop? Nee, dat is voor de buren.

Contact met de markt kwijtgeraakt

We hebben echt een probleem. Melkveehouders zijn, door de quotering, het contact met de markt kwijtgeraakt en zuivelindustrieën in de quotumlanden hebben consolidatiedirecteuren, die marktvergroting niet meer als competentie hebben. FrieslandCampina: beetje meer aanvoer, volledig voorspelbaar en gelijk de melk al voor 16 à 17 cent op de spotmarkt afzetten. Fonterra: vergroot in het EU quotum tijdperk de productie tot 320% en organiseert  afzet. Consolidatiemanagement vervangen, die van die regeltjes bedenken voor eendagskalverregistratie en wat grotere marktstrategen aanstellen.

Misschien wil Theo Spierings wel weer terug.

Beheer
WP Admin