Kaasproductie bij A-ware. Foto: Michel Zoeter RundveeOpinie

Fooi van A-ware

Blije brief van A-ware voor de leveranciers. Ze krijgen over de levering in november een premie uitgekeerd van 2 cent per geleverde kilo melk. Zo heeft het de directie van A-ware behaagd.

“De leveranciers moeten het zien als een steuntje in de rug in een lastige zuivelmarkt”, zo schrijft de directie. Ze moeten het vooral niet zien als een recht, maar als een gift. Want het wordt geen regel in een tegenvallende markt.

Afrondingsverschillen

Ziedaar het gulle gebaar van A-ware. Omgerekend over het gehele jaar is het ongeveer 0,16 cent per kilo melk. Afrondingsverschillen, meer niet. Vooral als je bedenkt dat A-ware de uitbetaling heeft gekoppeld aan DOC Kaas. We weten allemaal welk drama dat is. Centen minder dan FrieslandCampina.

Door de koppeling met DOC bespaart A-ware kapitalen op de inkoop van melk. Op kosten van de leverende boeren. Dan kun je niet spreken van een meevaller, maar van een fooi.

Onmacht van veehouder

Het geeft nog weer eens duidelijk aan hoe groot de onmacht van de veehouder is. Hij kan geen kant uit met zijn product melk. De beter uitbetalende zuivelfabrieken, zoals FrieslandCampina en Cono willen er geen melk bij hebben. DOC had altijd de deur open voor melk, maar is erin verdronken. Dat proces gaat door, nu de Europese commissie ook nog eens geen toestemming wil geven voor de fusie met DMK. Er moet eerst meer onderbouwing komen.

Melkprijs concurrerend maken

Een mooie laatste gelegenheid voor DOC om onder de fusie uit te komen. “Wat dan?”, vraagt u zich af. Ik denk dat we in de richting moeten gaan van ongebruikelijke oplossingen. De melkprijs verhogen en dus concurrerend maken in de markt. Het tekort bijbetalen uit het eigen vermogen. Dat betekent het einde van DOC met mogelijk een faillissement. Zo gaat dat ook in het normale bedrijfsleven.

Dramatische oplossing

Een dramatische oplossing, maar niet voor de leden. Die hebben volgens het jaarverslag een beperkte aansprakelijkheid: “De aansprakelijkheid voor een lid wordt beperkt tot ten hoogste €1.000”. Dat is te doen als je al jaren duizenden euro’s minder melkgeld krijgt door de slechte prestaties van je coöperatie.

DOC-leden verdelen over andere zuivelondernemingen

De leden zouden in overleg met de sector verdeeld moeten worden onder alle zuivelondernemingen in Nederland. Of wie weet is er een Chinees te vinden voor de fabriek in Hoogeveen. Voor de besturen geldt hetzelfde als voor elke onderneming in moeilijkheden: stoppen is sterker dan door willen gaan.

Beheer
WP Admin