Boerenblog

3514 x bekeken 7 reactieslaatste update:20 jan 2016

Ergeren aan nieuwe wetten

Melkveehouder Piet Jan Thibaudier vraagt zich af hoe je moet omgaan met een wet waarvan de spelregels grotendeels ontbreken.

Ik voel me de laatste weken meer boekhouder dan melkveehouder. Al die referenties die je krijgt van mestverwerking, fosfaatrechten en AMvB grondgebondenheid; ik weet soms niet waar te beginnen. Hoe moet je omgaan met een wet die over een kleine maand ingaat, maar waarvan de spelregels grotendeels ontbreken?

Martijn van Dam aan zet

Dat veel veehouders gewoon doorgaan meer koeien te houden zolang er onduidelijkheid is, snap ik heel goed. Die opstelling heeft zich tot nu toe immers goed uitbetaald. Nu is Martijn van Dam aan zet in het lastige mestdossier. Hij moet laveren tussen de erfenis van Dijksma en zijn eigen ideeën. Komen er drie verschillende referenties, of wordt alles samengeperst tot een overzichtelijk geheel? Ik ben zeer benieuwd.

'Beetgenomen door Dijksma'

Ik krijg steeds meer de indruk dat de sector, door te hameren op grondgebondenheid, zich beet heeft laten nemen door Dijksma. Kijk maar eens naar het effect van de verlaging van de fosfaatnormen in 2016. 
5 kilo fosfaat per hectare minder lijkt dan wel niet zo veel, het snoept voor het gemiddelde bedrijf toch al gauw 200 kilo plaatsingsruimte of vijf koeien weg.

Piet Jan Thibaudier, melkveehouder in Lemmer (Fr.). Foto: Jan Willem Schouten
Piet Jan Thibaudier, melkveehouder in Lemmer (Fr.). Foto: Jan Willem Schouten

 

Regionale kringlopen

Volgens de Wet verantwoorde groei melkveehouderij mag je onbeperkt uitbreiden als je alle extra mest verwerkt of daar VVO’s voor afsluit. De AMvB grondgebondenheid schrijft bij uitbreiding vaak een minimale hoeveelheid extra grond voor. Die twee regelingen bijten elkaar. Enerzijds mag je de extra mest afvoeren naar de buurman, anderzijds slechts tegen een maximumpercentage.

Hierdoor raken we de samenwerking in de regio kwijt. Dat is vreemd, want zowel de landelijke als de provinciale overheden hameren op het sluiten van regionale kringlopen.

'Wolf in schaapskleren'

Niet de fosfaatrechten maar de grondgebondenheidseis is volgens mij de wolf in schaapskleren. Ik zie aankomen dat dit anders zal uitpakken dan bedoeld en vastgelegd in deze AMvB. Grondgebondenheid is een goed streven, want we willen geen grondloosheid zoals in de intensieve veehouderij.

Met de KringloopWijzer zijn alle melkveebedrijven verplicht inzicht te geven in hun fosfaatproductie, en zo die van de Nederlandse melkveestapel. Mogelijk dat hierdoor ruimte voor extra koeien ontstaat, doordat we beter draaien dan de forfaitaire normen.

Positieve ervaringen met KringloopWijzer

Mijn ervaringen met de KringloopWijzer zijn positief. We hadden een slechte tweede helft van het groeiseizoen in 2014 vanwege muizenschade; vanaf september was 30 hectare veranderd in een prairielandschap.

Uiteindelijk kwam onze grasproductie toch nog op meer dan 10 ton droge stof per hectare. Dat vertaalde zich in een onttrekking van 100 kilo fosfaat per hectare, 10 kilo meer dan het gemiddelde. Door het management bij de koeien aan te passen kwam de fosfaatproductie per koe uit op 38 kilo. Dat is bijna 10% beter dan de forfaitaire norm. Dit geeft mij hoop voor de toekomst.

Laatste reacties

 • CLM Culemborg

  Beetje Calimero verhaal. Vrijwel 2 jaar geleden schreven LTO en NZO dat zij een grondgebonden melkveehouderij willen met koeien in de wei. Nu Dijksma en de politiek de schuld geven dat grondgebondenheid een beetje geregeld wordt met wetgeving, getuigt van weinig zelfreflectie. Had van een jonge boer als Piet Jan dat niet verwacht.

 • j.verstraten1

  Nergens gelezen in de visie van lto en nzo dat grondgebonden betekent grond in eigendom of pacht. Juist de regionale grondgebondenheid ( voer uit nabije omgeving) is de drager van de visie. Dit zou mekaar niet bijten, als dit een onderdeel van de AMvB zou zijn. Maar de AMvB heeft alleen tot doel gehad de groei van de sector in te dammen en bijt zich vast in juridische titels van grond en blijkt idd de wolf in schaapskleren te zijn.
  Trouwens Piet Jan, de korting van 5 kg in 2015 is uit het wetsvoorstel gehaald dus die 5 koeien of 200 kg fosfaat zoals jij stelt hoef je niet via de AMvB te repareren.

 • landboer

  Ook nergens gelezen dat grondgebonden betekend dat je de grond waarvan je voer betrekt mee mag tellen ,dan is zelfs de varkenshouderij grondgebonden! En natuurlijk had de Amvb tot doel om de groei van de sector in te dammen ,ter voorkoming van dier cq fosfaatrechten.

 • haj146

  Helemaal met je eens Piet Jan. We komen van het ene in het andere systeem en het wordt er iedere keer niet beter op. We laten ons als sector een hoop problemen aanpraten.

 • Farmer4life2

  Uiteindelijk heeft men bij besturen en andere hogere organisaties niet stil gestaan bij de enorme groei die de melkveehouderij heeft ondergaan en de groei is nog niet over.

  Dit in combinatie met een slechte prijs leidt tot een zeer sterke intensivering. Inkomen en toekomst bestendig, zijn de twee tover woorden die de melkveehouder gerust kan stellen.

  Hier moet de overheid dan ook op ingrijpen. Garandeer een concurrente positie tov de wereldmarkt en toekomst daarin.

  Nu gebeurt het tegenovergestelde. Met alle consequenties van dien.

 • agriholland

  Het grootste risico van de grondgebondenheidseis is dat ongewenst verlies van de plaatsingsruimte niet gecompenseerd wordt in een gewijzigde referentie.

  Geliberaliseerde pacht geeft geen recht op automatische verlenging en dus ook op geen enkele schadevergoeding.

  Voor verlies wordt ook nog eens een onredelijke termijn gegeven om landbouwgrond te compenseren. Dit past niet bij de agrarische grondmarkt.

  Alleen bedrijven met grond hebben hier last van, de bedrijven die nagenoeg grond/plaatsingsruimte hebben, hebben bijna niks te verliezen en behouden ook zonder grond hun referentie.

 • Foxxy

  Leuk detail :

  100 kg fosfaat onttrokken via gras ; hoeveel mag je er weer opbrengen?

  Lijkt in deze tijd wel op een melkveehouders portemonnee.

  Houdt vanzelf een x op!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.