Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

Als iets fout gaat, heb je fout gemanaged

Een koe met melkziekte en het mestbeleid zijn voorbeelden van het managen van fouten.

De decembermaand is voor mij altijd een maand om het afgelopen jaar te overdenken en de koers te bepalen voor het nieuwe jaar. De eerste week van december is altijd de spannendste. Wat heeft Sinterklaas dit jaar voor mij in petto? De meeste Nederlandse veehouders herkennen dit gevoel. Hoe loopt het af met de fosfaatdiscussie?

Uitstel van moeilijk dossier

Vlak voordat de hete aardappel de mond ingaat, wordt de staatssecretaris gewisseld. De enige duidelijkheid bij mij die daaruit voortvloeit, is dat het een moeilijk dossier is en dat de beslissing hierover zeker een halfjaar wordt uitgesteld.

De laatste bodemanalyses in het kader van derogatie geven een daling van de fosfaattoestand aan. De gevolgen – wat ik zelf niet had verwacht – worden nu al duidelijk. Je zou kunnen spreken van mismanagement. Als er iets fout gaat, dan heb je fout gemanaged. Dan moet je de fout gaan managen. Dan word je een foutenmanager.

Fosfaattekort bij koe met melkziekte

Een koe met melkziekte, een fout. Het mag niet gebeuren, maar als ik zeg dat het nooit voorkomt op mijn bedrijf, dan spreek ik niet de waarheid. Snel een infuus erin. En dan niet een goedkoop, maar een duur, de zogenaamde ‘breezer’. De ervaring leert dat de koe daarmee het snelst herstelt. Dit keer niet. Het hielp niet en een tweede infuus gaf geen verbetereffect. Volgens het bloedstripje van de veearts een fosfaattekort. Een fosfaattablet erin gaf het gewenste resultaat. Als eentje helpt, dan kan een tweede geen kwaad. De in mijn beleving grote fout (de koe met melkziekte) blijkt een nog veel grotere fout als achtergrond te hebben: fosfaattekort.

Andere afslag nemen

De hele fosfaatdiscussie belandt bij mij in de prullenbak. Als een artikel daarover gaat, lees ik het niet meer. Daar steek ik geen tijd meer in. Strooide opa vroeger de kunstmest KAS 26-14, oftewel 26% stikstof en 14% fosfaat, mijn vader strooide veel 26-7, en ikzelf 26-0. Mijn bedrijf gaat over op een andere koers! Onbewust ga je als ondernemer mee in de koers die wordt aangegeven. Had ik al mijn twijfels, nu neem ik een andere afslag.

Aanslag op je motor

Zie als landbouwer de gehele landbouw als een auto. Deze kan steeds zuiniger omgaan met brandstof. De nieuwste gewassen en gefokte dieren kunnen stikstof zeer efficiënt omzetten. De snelheidslimiet op de snelwegen in Nederland gaat van 120 naar 130 omdat de landbouw minder stikstofoxide uitstoot en dus mogen de auto’s meer uitstoten.

Als het lampje met het bloemengietertje op het dashboard knippert, betekent dat niet dat je snel naar huis moet rijden om de planten water te geven. Je oliepeil is te laag. Iedere meter die je doorrijdt, betekent een aanslag op je motor. Hier staat de Nederlandse landbouw nu door een fout management van mineralen.

Beheer
WP Admin