RundveeOpinie

Grote boeren zetten de toon bij FrieslandCampina

“Grote boeren zijn de baas bij FrieslandCampina”, zegt Hanna. “De coöperatie houdt de weidepremie voor volgend jaar gelijk. Angsthazen, die bestuurders. Ze knielen voor de grote boeren. De opstallers, zonder weidepremie.”

Met zwakke argumenten. Ze willen nog een studie doen naar de definitieve resultaten van de weidepremie. Onzin. Dat kun je in één uitdraai van de computer lezen. Ze willen tijd winnen om de nare boodschap voor grote boeren voor zich uit te schuiven. Beleid gevoed door angst.

Makkelijker om meer uren te scoren

Ze hebben wel plannen om de grote boeren te gerieven. Zoals de weidegang flexibiliseren. Daarbij wordt het veehouders gemakkelijker gemaakt meer uren te scoren, onder andere met sensoren.

“Gerommel in de marge”, oordeelt Hanna. “Daarmee krijg je geen koe meer in de wei. Je schept alleen mogelijkheden om handiger met de regels om te gaan en het percentage koeien in de wei op te hogen. Daar draait het om: voldoen aan de eisen, genoemd in het Convenant Weidegang. Alsof de burger niet ziet dat de weiden steeds groener worden met steeds minder koeien er in.”

Verschil weidemelktoeslag en kwantumtoeslag

Ik ben het eens met voorzitter van de melkveehoudersvakbond NMV Harm Wiegersma. Die wijst fijntjes op het verschil tussen de weidemelktoeslag en de kwantumtoeslag. Dat verschil tussen de grote boer en de kleine is groot. De toeslag voor weidemelk maakt dat verschil niet goed. Kwantumtoeslag is in het verleden ingesteld om de grote boeren binnen de coöperatie te houden. DOC Kaas is daar ook een voorbeeld van.

De tijd van het graag behouden van boeren is echter voorbij. Het is dan niet meer dan logisch om, zoals Wiegersma wil, de premie voor weidemelk minimaal op het niveau van de kwantumtoeslagen te brengen.

Vriend van de grote boer

Daar kiest voorzitter van FrieslandCampina Piet Boer niet voor. Door zijn opstelling positioneert hij zich als vriend van de grote boer. En door de kwantumtoeslag én door de lage weidemelkpremie. Want ieder weet dat de weidemelk gemolken wordt op kleinere en middelgrote bedrijven. De grote bedrijven zijn de opstallers.

Die extra met toeslagen bevoordelen, is een achterhaald systeem.

Beheer
WP Admin