RundveeOpinie

Geen grote sprongen meer

Uit Rabobanks nieuwe visie op de melkveehouderij: ‘melken in balans’ spreekt duidelijk dat de bank prima vertrouwen blijft houden in de Nederlandse melkveehouder. Maar ze gaat ook nog meer stimuleren op duurzaamheid en grip op de financiën.

Met 14 miljard kilo melk is Nederland volgens de Rabobank vol, en dat punt is nu al zo ongeveer bereikt. De totale financiering blijft rond €12 miljard de komende jaren. De grote nieuwbouwen zijn geweest, want dat betrof meest vervanging van stallen uit de zeventiger jaren.

Plan moet duurzaam zijn

Wie zich nu nog met een verdubbelingsplan bij de bank meldt, krijgt eerst indringend de vraag voorgelegd waarom hij daar nu pas mee komt. Maar als de plannen leiden tot een kostprijs onder 34,5 cent per kilo melk bij een rekenrente van 4,5 procent, krijgt men uiteindelijk wel het fiat. Mits een en ander duurzaam is, dus liefst weidegang, dierwelzijn, landschappelijk ingepast, groene stroom…

‘Bezint eer ge begint’

Het signaal dat van de nieuwste visie uitgaat is een beetje ‘bezint eer ge begint’. Zorg dat je je bedrijf aankunt; zorg dat in gezin en familie rust heerst; zorg dat de omgeving tevreden je bedrijf accepteert en zorg vooral dat je financiële rust creëert. Maak liquiditeitsprognoses en houd buffers aan. Los versneld af, en je kunt gestaag verder groeien.

Eigenlijk niks nieuws, de trend was al tijden duidelijk. Maar het staat nu een keer duidelijk op papier. En heel wat melkveehouders zullen zich daar beter in herkennen dan in het hijgerige groeiscenario dat overheerste in de vorige visies, ‘het nieuwe melken’ en ‘melkmeters maken’.

Beheer
WP Admin