RundveeOpinie

Eind aan dubbele petten van belangenbehartigers

Belangenbehartigers moeten geen boerentemmers zijn, maar leeuwen die vechten voor de sector.

De inkt van mijn column over het protest in Brussel en onze belabberde financiële positie in de voedselketen was nauwelijks droog, toen bekend werd dat onze sector €30 miljoen steun zou krijgen. Als Den Haag de verdubbelaar zou inzetten, betekent dat €3.000 per veehouder om de crisis te verzachten.

Maar helaas, er is geen sprake van een crisisbijdrage.

‘Fluiten naar financiële ondersteuning’

Onze belangenbehartigers riepen meteen dat de individuele boer niets krijgt. Het geld moet naar projecten als mestverwerking, Kringloopwijzer en duurzame zuivel. Buiten de vraag of Brussel dat idee goedkeurt, is het geld straks opgegaan aan salarissen voor projectmedewerkers en belangenbehartigers die zich warmlopen voor een post in de raad van commissarissen. U en ik kunnen fluiten naar de broodnodige financiële ondersteuning.

‘Het spoor bijster’

De discussie omtrent de invoering van fosfaatrechten en de benoeming van knelgevallen is nog niet ten einde. Maar ik durf te stellen dat onze belangenbehartigers – met het NAJK en LTO voorop – bezig zijn ons als zuivelsector onnodig een strop om te doen. Die strop zal de overheid de komende jaren alleen maar aantrekken. Zijn onze belangenbehartigers het spoor volledig bijster?

Jan Aantjes, melkveehouder in Streefkerk (Z.-H.)

Jan Aantjes, melkveehouder in Streefkerk (Z.-H.)


Foto: Jan Willem Schouten

Dubbelfuncties van bestuurders

We hebben onze belabberde plaats in de keten te danken aan de dubbelfuncties van onze bestuurders. Hoe kun je het belang van de primaire producent behartigen als je ook bestuurder bent van de volgende schakel in de keten? Hoe kun je belangen van je leden verdedigen bij de overheid als je ziel en zaligheid hebt verkocht aan diezelfde overheid door miljoenen euro’s subsidies aan te nemen? Dan degradeer je jezelf tot ‘de brenger van slecht nieuws’.

‘Andere belangenbehartigers nodig’

Op afscheidsfeestjes van belangenbehartigers komen alleen bobo’s uit de ketenschakels boven hen. Zij die hen typeren als ‘een van ons’, een fijn mens en vooral niet lastig, want je maakte vooral geen kabaal. De eigen leden ontbreken.

Als we sterker uit deze crisis willen komen, hebben we andere belangenbehartigers nodig. Laten we schoon schip maken: nieuwe kapiteins, nieuwe koers. Geen boerentemmers, maar leeuwen die vechten voor de sector. Mensen die durven te sturen zonder dubbele petten, die eerlijk en duidelijk zijn. Eerst luisteren naar de leden en niet naar de mensen uit de ketens boven ons.

‘Van tijd tot tijd kabaal maken’

Kabaal maken als het nodig is, de deur dichtslaan bij de overheid als het genoeg is geweest of onrechtvaardig. Geen convenanten afsluiten zonder wisselgeld voor de eigen leden. Dan komen op het afscheidsfeestje ontelbare leden-boeren, dankbaar voor de geleverde prestatie, de goede financiële en trotse positie in de keten. Bobo’s ontbreken, want je was te kritisch, je maakte van tijd tot tijd kabaal, je was geen stroman maar stond fier voor eigen leden.

Beheer
WP Admin