'Melkprijs tijdelijk vastzetten geeft boer rust' RundveeOpinie

‘Melkprijs tijdelijk vastzetten geeft boer rust’

FrieslandCampina moet nadenken over vastzetten melkprijs, vindt columnist Cor Hoogeveen. Zo’n stap kan de boer rust geven, vindt hij.

De najaarsledenbijeenkomsten van FrieslandCampina (RFC) zijn in volle gang. Dynamiek in de melkveesector; discussie over de mestwetgeving – in het bijzonder over de Kringloopwijzer – en hoe we het probleem van te lichte kalveren oplossen. Veel zaken die een hoog gehalte aan ‘maatschappelijk verantwoord bezig zijn’ hebben.

Lage melkprijs geeft boer kopzorgen

Aan de keukentafel is voor veel melkveehouders het gesprek van de dag de lage melkprijs – naast de onzekerheid over fosfaatrechten. De lage melkprijs zorgt voor veel kopzorgen. Een verschil van soms meer dan 10 cent ten opzichte van vorig jaar is groot. Om in vaktermen te spreken; de volatiliteit is enorm. En ja, dan roepen alle mee-etende deskundigen dat wij buffers moeten aanleggen voor slechte tijden. Wie goed luistert weet dat dat niet overal is gelukt. Het goede nieuws is dat de zuivelprijzen de stijgende lijn inmiddels weer hebben gevonden.

RFC houdt themabijeenkomsten over ledenfinanciering

FrieslandCampina geeft op de ledenavonden aan begin volgend jaar themabijeenkomsten te gaan houden over de ledenfinanciering. We kunnen dan eindeloos discussieren over enkele procenten meer of minder cash uitkeren of reserveren. De pijn zit echter bij een garantieprijs onder 30 cent, dan is het voor velen lastig rekeningen op tijd te betalen.

Laat veehouder de melkprijs tijdelijk vastzetten

Wellicht is het een idee dat de coöperatie haar leden de mogelijkheid biedt de melkprijs voor een bepaalde periode vast te zetten. Leden kunnen dan kiezen of ze een deel of hun hele productie onder een ‘vastgeklikte garantieprijs’ willen leveren. Het biedt de ondernemer zekerheid. Zo heeft hij niet de hoge piek, maar belangrijker: hij ontloopt diepe dalen in de melkprijs en op deze manier een liquiditeitscrisis.

Tijdelijk vaste melkprijs ook interessant voor afnemer

Ook aan afnemerszijde kan ik me voorstellen dat er belangstelling is voor een vorm van vaste prijzen voor een bepaalde periode. De Ierse zuivelcoöperatie Glanbia heeft een dergelijke optie al een aantal jaren voor haar leden. In Nederland brengt Farmel, de vroegere quotumhandelaar Steegro, via Dairy Trading Online (DTO) een melkprijsgarantiecertificaat op de markt. Zou een grote coöperatie als FrieslandCampina dat zelf kunnen organiseren? Coöpereren betekent immers samenwerken, risico’s delen en elkaar sterker maken. Het kan een antwoord zijn op de huidige sterk fluctuerende prijzen.

Laat RFC meer reserveren bij hoge melkprijs en minder bij lage

Een ander idee is dat de coöperatie een cent extra reserveert als de melkprijs heel hoog is, en als deze laag is gaat er een cent minder naar de reserves. Boven een garantieprijs van 40 cent bewaart de coöperatie een cent, komt deze onder de 30 cent dan komt die cent weer tevoorschijn.

Ik ben reuze benieuwd of de leden van FrieslandCampina hiervoor belangstelling hebben. De komende bijeenkomsten lijken mij een uitgelezen moment om de interesse voor deze mogelijkheid te peilen. Vervolgens mag het bestuur er dan mee aan de slag.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin