Boerenblog

3941 x bekeken 4 reacties

Leerzame stageperiode

Stage lopen is voor alle partijen leerzaam. Een kijkje in andermans keuken levert waardevolle inzichten op. Een column van Piet Jan Thibaudier.

Stage. Iedereen die een vmbo-, mbo- of hbo-opleiding volgt heeft ermee te maken. Ik heb zelf veel leuke herinneringen aan mijn stages. Maandag en woensdag waren mijn stagedagen. Stage betekende voor mij even weg van de studieboeken en gewoon lekker bezig zijn. Daarbij hoort mooi werk zoals inkuilen en melken, en ook minder leuke klussen als hokken uitmesten. Het hoort er allemaal bij. Herinnert u uw stageperiode nog? En welke ervaringen hebt u opgedaan?

Buitenlandstage

Waar ik ook veel van opgestoken heb is mijn buitenlandstage. Ik was net 18, had drie maanden mijn rijbewijs en ben zelfstandig in mijn eerste auto, een Golf 2, naar Denemarken gereden. Ruim 700 kilometer verderop en met thuis een zeer zenuwachtige moeder, die bijna de hele dag bij de telefoon heeft gezeten om te wachten of ik goed was aangekomen. De reis ernaartoe was al een hele belevenis. Wel belangrijk voor de meesten van ons: even onder moeders vleugels weg.

Ik heb een toptijd gehad in Denemarken waar ik nog steeds de vruchten van pluk. Aan mijn stage heb ik zelfs een baan overgehouden, en een paar heel goede vriendschappen. Ook heb ik nog contact met de stageboer. We houden elkaar op de hoogte van melkprijzen of we overleggen bijvoorbeeld over hoe hij koeien droogzet zonder antibiotica. Dit soort dingen hoef je niet zelf uit te vinden; gebruik wat een ander al bedacht heeft.

Piet Jan Thibaudier, melkveehouder in Lemmer (Fr.). Foto: J an Willem Schouten

Leren werken voor een ander

Voor de meeste beoogde bedrijfsopvolgers is het leerzaam om met je voeten bij een ander onder de keukentafel te zitten. Je leert werken voor een ander, waardoor je ook weet hoe je later met anderen om moet gaan als je zelf personeel krijgt. Wij hebben nu voor het eerst zelf een stagiair. Ze studeert veehouderij en vindt werken met koeien geweldig. Voor ons bedrijf is ze een leuke aanwinst. Het gaat er niet om dat ze goedkoop werk verzet. Je hoopt dat je haar ook echt wat kan leren.

Stagiaires laten je nadenken

Dit geldt andersom ook. De stagiair laat je nadenken over waarom je bepaalde dingen op je bedrijf doet. Als mijn vader en ik bijvoorbeeld pinken en kalveren aan het sorteren zijn, hebben we aan één woord genoeg om te weten welke pink eruit gehaald moet worden. Bij een vreemde moet je toch duidelijker communiceren om uit te leggen hoe je het werk gedaan wilt hebben.

Ik heb al ontdekt dat ik nu meer woorden nodig heb om te vertellen welke vaars ze bijvoorbeeld in de voercomputer moet brengen. Ook de stageopdrachten laten je nadenken over je manier van handelen. Is het enkel de routine van de afgelopen jaren of kan het beter? Vaak heeft een stagiair ook al ervaring bij anderen opgedaan, waardoor hij of zij nieuwe ideeën en inzichten meeneemt. Zo voorkom je dat het bedrijf op de automatische piloot gaat draaien.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ik kan er niets anders uithalen als dat de bedrijven die stage laten lopen het toch wel fijn vinden dat ze de arbeid niet te duur kunnen invullen, vaak zit je tussen anderen die gewoon in loondienst zijn hetzelfde werk te doen, je wordt met het stage lopen toch gewoon een richting in gedrukt waar ze je willen hebben, ik heb het wel meegemaakt dat ik wilde gaan stage lopen, omdat het een verplichting was, dit bij een boer te doen die in mijn ogen zeer bekwaam was, mocht dit niet, paste niet in het straatje van de school, of hadden de bestuurders niet voldoende goedkope arbeid, heb het ook nog nooit meegemaakt dat ik de complete boekhouding mocht nakijken, nee, in ons overgeregelde land houden ze deze goedkope arbeid voor de vriendjes gewoon in stand, het zou beter zijn om vroegtijdig in het arbeidsproces te stromen en zo met een eigen inkomen verder te komen

 • veldzicht

  Er zijn stage lopers die kunnen alles ,er zijn er ook bij die kunnen nog geen traptrekker besturen,toch moet je je geduld bewaren en ze we wat proberen bij te brengen
  en niet alleen de eenvoudige rotklusjes laten doen en zien als goedkope arbeidskrachten,Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik bij sommige blij was als de stage periode voorbij was,
  anderen zijn nog jaren blijven komen als het druk was en waar je een goede band mee opbouwde.

 • farmer4life1

  Stagiaires hebben nog niet z'n groot rondje. Je probeert altijd ze wat nieuws te leren en hun rondje te vergroten. Maar het begint bij aanpakken en juist daarin verschillen ze nog weleens.

 • Vhouder

  beste piet jan wat vind jij het grootste voordeel aan melken in denenmarken en wat het grootste nadeel

Of registreer je om te kunnen reageren.