Écht gezonde koe begint met meer kennis RundveeOpinie

Écht gezonde koe begint met meer kennis

Zijn uw koeien optimaal gezond? Zo nee, dan haalt u niet het beste rendement uit uw bedrijf. Dan is er werk aan de winkel. De speciale uitgave Boerderij RundveePlus en het congres Gezonde Melkveehouderij helpen u op dit punt.

Het welvaren van een bedrijf is van een aantal factoren afhankelijk. De technische resultaten en de ­opbrengstprijs van melk en vee zijn daar cruciale onderdelen in. De opbrengstprijzen zijn op het moment niet geweldig, maar op lange termijn ziet het er toch best aardig uit. De technische resultaten zijn een optelsom van management en diergezondheid. Om het maximale rendement uit het bedrijf te halen zal de basis goed moeten zijn. Die basis is de gezondheid van het vee.

Boerderij RundveePlus

Koeien die niet optimaal gezond zijn, presteren ook niet optimaal. Dat leidt tot minder inkomsten of hogere kosten. Niet voor niets dat Boerderij via de speciale editie Boerderij RundveePlus de aandacht nog maar eens op de ­gezondheid van het vee vestigt.

Diergezondheid is een breed begrip. De belangrijkste onderdelen van diergezondheid worden door veehouders vaak gedefinieerd als uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid. Er is zo veel meer aan dierziekten te bedenken, maar het is niet vreemd dat deze drie steevast als eerste worden genoemd. Het zijn immers de drie ­belangrijkste redenen voor ­afvoer van koeien.

Koeien selecteren op productie of koesaldo

Eigenlijk zou je als veehouder het liefst koeien willen selecteren op basis van productie en/of koesaldo. Zolang de drie hierboven genoemde afvoerredenen een dermate belangrijke positie innemen, dat er weinig ruimte meer is voor selectie op ­basis van productie, is er nog een wereld te winnen. Kijk maar eens naar de harde cijfers.

Het verschil tussen gezondheidskosten per kilo melk is enorm. Er zijn bedrijven die 0,25 cent kosten per kilo melk realiseren, terwijl andere ruim boven de 2 cent zitten. Als die laatste groep nu eerst eens naar het gemiddelde van 1 cent per kilo melk kan bewegen, betekent dat al € 1.000 per 100.000 kilo afgeleverde melk.

Meer diergezondheid begint bij méér kennis bij de boer

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan ­gedaan. Sturen op diergezondheid begint bij kennis. Weet wat er gebeurt. Wat zijn de consequenties en risico’s als ik strategie A volg in plaats van strategie B? Voor dat soort vragen is kennis nodig.

Congres Gezonde Melkveehouderij

Die kennis kunt u inhuren, maar ook zelf opdoen. Meld u bijvoorbeeld aan voor het congres Gezonde Melkveehouderij op 10 november in Zwolle. Daar gaan specialisten dieper in op onder meer aspecten van uier­gezondheid, IBR en BVD en krijgt u zicht op de dynamiek van infectieziekten op grote bedrijven. Met die kennis kunt u direct aan de slag. Investeer een dag en bouw aan de gezondheid van uw veestapel. Uw geïnvesteerde dag betaalt zich uit in euro’s en elke dag meer werkplezier.

Beheer
WP Admin