RundveeOpinie

Toezichthouder NVWA toe aan uniforme maatstaven (2)

Brute omgang met vee en overbelading. De controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten er op toezien dat dit niet gebeurt. Zij moeten zich daarbij wel correct gedragen en aan de regels houden.

Regelmatig en ook terecht beboeten controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mensen die zich schuldig maken aan brute omgang met vee, overbelading, vervoer van hoogdrachtige dieren en van niet meer  transportgeschikte dieren.  Bij hun controles van veebedrijven, transporteurs en met name ook bij het toezicht aan de slachtlijn wordt het noodzakelijke werk van de NVWA’ers niet altijd gewaardeerd. Zozeer zelfs dat controleurs met de dood worden bedreigd. Dat is volstrekt ontoelaatbaar. Zoiets moet dan ook zwaar worden bestraft.

Zelf ook schuld

Helaas maken de toezichthouders van de NVWA zich zelf ook regelmatig schuldig aan dierenmishandeling, het zich niet houden aan de wettelijke eisen voor diertransport en zelfs aan intimidatie van mensen. In het voorbije jaar ben ik bij veehouders en veehandelaren over de vloer geweest waar deze zaken aan de orde waren. Deze mensen golden voor de NVWA als verdachten en mogelijke wetsovertreders, maar het waren geen veroordeelden.

Een kleine bloemlezing van uitspraken van NVWA’ers, helaas wel uit de tweede hand : ‘Wij bepalen hoe we hier optreden!’ ‘We maken je hele bedrijf kapot!’ en ‘Wij maken de regels en geven onszelf ook ontheffing daarvan als we dat nodig vinden’.  Onwillekeurig denk je dan aan de politie die langs de snelweg controleert of je niet te hard rijdt en die daarna met 140 naar huis scheurt.

Voorbeeldfunctie

Bij actie en invallen moet met het nodige gezag worden opgetreden. Het is tenslotte de overheid die over de vloer komt en die handelt in ons aller belang. Maar de overheid is ook altijd een heer (of dame, zo u wilt),  een orgaan dat de maatschappij tot voorbeeld dient. Niet voor niets moeten overheidsdienaren een ambtseed afleggen en kun je daar niet zomaar in dienst treden. Je moet van onbesproken gedrag zijn. In elk geval is duidelijk dat ambtenaren zoals die van de NVWA zich niet zo moeten gedragen dat ze qua optreden niet zijn te onderscheiden van degenen die ze achter de vodden zitten.

Verboden te filmen

Helaas zijn er van veel invallen door de NVWA geen onafhankelijke beelden of verslagen. Zelfs degenen op wiens bedrijf ze in actie komen, mogen niets vastleggen. Een zoon van een veehandelaar die fotografeerde hoe NVWA’ers zo veel  zware kalveren in een veewagen laadden dat ze de klep met zes of zeven man moesten dicht sjorren, werd de camera afgepakt. Beelden gewist. Een boer bij wie de NVWA-controleurs grote runderen twee hoog laadden – de runderen bovenin zaten nagenoeg klem onder het dak – kreeg een grote mond toen hij daar iets van zei. Zelfs dieren met een gebroken poot gingen in de wagen. Was Eyes on Animals hier maar eens bij, of een medewerker van de veelgeroemde dierenpolitie. Een basiscursus omgang met mens en dier zou in ieder geval een begin kunnen zijn.

Schrijf ik dit op om de NVWA er eens mooi gekleurd op te doen staan? Nee!  Wel moet duidelijk zijn dat de overheid consequent dient te zijn en een voorbeeldfunctie vervult. Dat laatste doet ze met bovengeschetst optreden ook, maar dan tot eigen schande.

Beheer
WP Admin