RundveeOpinie

Slecht voer

Een bedrijf runnen nabij Almaty in Kazachstan is geen sinecure. Als bedrijfsleider loop je tegen bekende en nieuwe problemen aan.

Het voer op dit bedrijf, dat snel zal groeien van 300 naar 600 koeien, is van slechte kwaliteit. De hoeveelheid gewonnen ruwvoer is ook nog eens minimaal, doordat er afgelopen zomer maar 30 millimeter regen is gevallen. Luzerne groeit hier normaliter prima, maar dit jaar door de droogte dus helemaal niet. Ik weet dus nog niet hoe ik het vee tot de zomer aan het vreten houd. Ja, we kopen wel wat voer bij, maar dat is zoals jullie in Nederland zo mooi omschrijven als ‘heel oud natuurgras’. Dus daar kom je er niet mee.

Reststroom van alcoholfabriek

Af en toe krijgen we wat bierbostel, maar hebben al dagen niets ontvangen. De levering zal wel verbeteren als de bierfabrieken in januari weer voor de zomer gaan produceren. Dan krijgen we veel tarwegistconcentraat, de reststroom van een alcoholfabriek. Daar ben ik blij mee. Het maakt het voer smakelijk en bevat veel eiwit van een goede samenstelling. We geven de koeien er nu rond 10 liter per dag van. Ik ben aan het kijken of het meer kan zijn, gewoon door elke dag de mest te controleren en te kijken naar het gedrag van de koeien.

In de mais zit een stinkend, slecht smakend onkruid: ambrosia. Het zit verspreid in de kuil, in lagen. Als we een stuk voeren waar veel ambrosia inzit, vreten de koeien nog niet de helft van wat ze willen vreten. Arme koeien, zoiets is erg om te zien.

Zielig bedrijf

We melken nu gemiddeld 18 tot 21 liter per koe per dag. Dat varieert nogal door de samenstelling van die maiskuil. Toen ik drie maanden geleden startte, zat de melkgift rond 16 liter en waren de koeien ziek. Er lag volop voer voor het voerhek, maar de koeien lagen met een lege maag in de boxen. Ze herkauwden niet en er zat nauwelijks nog leven in. Het voer was gewoon niet te vreten. Eigenlijk was het gewoon een zielig 300 koeienbedrijf.

Van de koeien die in februari-maart hebben gekalfd, waren er twaalf drachtig toen ik begin september kwam. De andere dieren witvuilden, hadden baarmoederontstekingen en dan weet je het wel wat dat kost aan gemiste productie en kalveren.

Beheer
WP Admin