Boerenblog

12454 x bekeken 23 reacties

Personeel ontslaan

Als eerste heb ik de directeur, de twee voermanagers en een algeheel diermanager ontslagen. Ik kreeg een maand lang een bodyguard toegewezen, een oud-KGB’er.

Bij mijn start vertelde de eigenaar me dat mijn wil wet zou zijn. Nou, daarvan heb ik gebruik gemaakt. Als eerste heb ik de directeur, de twee voermanagers en een algeheel diermanager ontslagen. Ik kreeg een maand lang een bodyguard toegewezen, een oud KGB'er. Hij bleef vlakbij het bedrijf. Als er wat was met de medewerkers, moest ik maar bellen zodat hij de zaak kon rechtzetten of platleggen. Maar na twee weken wisten de mensen al wie ze voor zich hadden, dat ik geen stap terugzet en al het voorkomende werk samen met de werknemers doe. Daardoor was de band met de gewone medewerkers meteen goed. Ze zagen en hoorden hoe ik omging met mensen met een hoge functie, die wel een mooi kantoor hebben maar niet weten hoeveel poten een koe heeft.

Zelfredzaamheid nul
De huidige inseminator is een beste kerel, maar was toen ik startte ook nog maar twee maanden in dienst. Zijn voorganger registreerde niet eens wat hij insemineerde, dus we komen verrassingen tegen bij de vaarzen. De werkwijze was voorheen zo dat één man insemineerde en een ander verantwoordelijk was voor schone baarmoeders. Dat werkt dus voor geen meter. Ik betaal de inseminator nu het loon van de tweede man erbij, en nu doet hij alles zelf: insemineren zoals gangbaar is in Nederland. Daarbij schoont hij de koeien op en voert hij hormoonbehandelingen uit. Hij heeft er echt plezier in. Doordat hij nu alles zelf doet, krijgt hij ook alles onder de knie, zelfs de computerregistraties.
Er lopen hier twee veeartsen die alleen hun werk doen als ik elke dag de nummers doorgeef van welke koe waartegen moet worden behandeld. Ze zien zelf gewoon niets, onvoorstelbaar! Maar zo is het met alles hier. De inseminator snapt ook niet dat ik vijf minuten in de stal ben en al verschillende tochtige koeien zie of koeien die tochtig gaan worden. En dat zonder dat de dieren springen. Daarom kreeg ook hij in het begin dagelijks een lijst van tochtige, op te schonen koeien. Hij werkte vanaf de computer, via de stappentellers. Maar ja, toen ik hier startte waren veel koeien zo ziek dat ze niet veel meer bewogen. Ze wisten niet eens meer dat ze koeien waren. Nu weten ze dat ze koe zijn en vrouwelijk en alles werkt weer van binnen.

Bedorven sperma

Na een maand insemineren met nauwelijks resultaat begon ik te twijfelen aan de spermakwaliteit. Na flink zoeken vond ik eindelijk een microscoop en ja hoor: alle uit de Verenigde Staten geïmporteerde sperma was zo goed als bedorven. Ik heb de eigenaar gezegd dat ik nog wel wat Nederlands sperma in een vat had zitten, maar ook dat het illegaal geïmporteerd was. Hij zei: 'Morgen meenemen!' En dat vond ik best verwonderlijk gezien zijn functie. Maar ik deed het en ja hoor, na  drie weken waren er beduidend minder tochtige koeien. Slechts twee of drie in plaats van tien tot vijftien per dag.

Laatste reacties

 • somporn

  Het lijkt onmogelijk maar ook hier komt het voor dat de verkeerde mensen
  aan de touwtjes trekken,maar het blijft mooi Bert dat jij door de juiste maatregelen toch weer de zaakjes voor elkaar krijgt.
  Dat toont des te meer aan dat je een goede vakman bent.

 • Ferm

  Je hebt wel passie voor je vak en lef om zo van aan pakken te weten. Het lijkt onvoorstelbaar dat de mensen daar zo weinig eigen initiatief tonen. Alhoewel je dat bij ons in Europa ook wel (meer) ziet. Komt natuurlijk voort uit het communistisch systeem. Als ik jou werkwijze zie, kan je dat dus wel veranderen, komt neer op eigen verantwoordelijk geven en deze dan ook willen oppakken. Mooi om te lezen hoe het daar in zijn werk gaat en wat jou rol daarin is.

 • alco1

  Tsonge jonge Bert. Wat kom jij daar wat tegen.
  Wat me ook zo verbaast is al dat personeel. Hier ken ik een boer die 300 koeien doet in zijn uppie.
  Kijk eens naar de rotzooi in die mais silo.
  Hoe ontstaat zo'n wanorde. Communistisch systeem zegt Paysanne terecht.
  Mijn grote vraag is dat als alles daar in die landen op de rit gezet wordt door o.a. Hollanders. Hoe veel kan de productie daar in die landen dan wel niet stijgen.

 • schoenmakers1

  Het lijkt er veel op dat wat daar aan de gang is waar men hier naar toe wil, hoeveel hebben we hier zelf nog op het bedrijf te zeggen?

 • Ferm

  @alco1, het zou mooi zijn als de potentie daar benut kan worden, zodat ze zich daar ook wat kunnen optrekken. Of zie je het dan als bedreiging, als concurrentie voor West Europa? Ben ook wel ben benieuwd Bert, wat je kostprijs daar is en wat er mogelijk zou kunnen zijn als het er goed gaat lopen?
  @schoenmaker 1, inderdaad, hier krijgen nu de mensen het voor het zeggen die van de praktijk geen verstand hebben, dit geldt voor alle sectoren. Terwijl de echte ondernemers juist naar de landen gaan waar nog, of juist nu veel mogelijkheden zijn om dingen praktisch op de rails te zetten. Inderdaad, de rollen draaien om.

 • agratax2

  @schoenmaker 1. Je vraag is eenvoudig te beantwoorden; 'Wie geld heeft gebruikt dit en is baas' Geld is overal ter wereld macht. Maar in dit soort totalitaire systemen nog meer dan bij ons, waar je nog wel eens een vakbond tegen komt o.i.d. De meeste rijken in de oude Sovjet staten, hebben hun geld met handel. olie etc. belastingontduiking bij elkaar gesprokkeld en het hebben van een 'ranch' geeft vermoedelijk status net als in Amerika.

 • hoving1

  Goed werk Bert je bent je geld meer dan waard.

 • LUCTOR

  Als ik het allemaal zo lees zal de HR Lier wel een goeie vakman zijn en zal hij wel voldoening halen uit het werken met de koeien en de behaalde resultaten maar menselijk gezien zou ik persoonlijk niet voor dit soort eigenaren willen werken als ik uit de reactie van @agratax lees hoe dit soort mensen hun vermogen bij elkaar vergaart hebben.

 • marco-vdb

  @luctor, in NL werk je als boer voor de bank! Dat zijn nog grotere boeven, en je hebt geen idee tegen wie het moet opnemen.

 • josrodenburg

  met zulke verhalen verbaast het mij dat zo n bedrijf van de grond gekomen is? zijn er voor die tijd dan wel vakmensen geweest? als ik zo slecht zou draaien ben je met 3 jaar geen boer meer. op dit soort bedrijven lijkt mij een natuurlijke dekking beter tot zijn recht komen dan insemineren.
  GOED BEZIG BERT

 • safflower

  Hoi Marco. Ja jij weet beter dan wie ook voor wie we werken in dit soort landen jij hebt ook al heel wat bobbo's om je heen gehad. Ja voor de bank in NL. maar lijkt me langzaam aan het verschuiven te zijn en dat je meer voor de grote winkelbedrijven aan het werken bent want zij eisen een lage inkoop en zo doende voor hun een hoge winst. denk ook in toekomst wel enkele landbouw bedrijven gewoon eigendom van zulke bedrijven zullen worden langzaam aan. en landen als onze is gewoon de kleine boer niet geteld. teveel wetten die niet gelden voor eigendom als het er op aan komt en hoge rente en geen goed kopen levens lange lening. en geen scholing. Dus hoe kan je dan als kleine nou ja laat zeggen 50 koeien boer starten met alles er om heen. en dan de ellendige lange afstanden hier in dit land voor je afzet.

 • John*

  @ Bert, de dieren zijn toch dicht bij het voer? Dat is wat iedereen hier zo geweldig lijkt.

 • flyinghollander

  @Luctor nee in Nederland gaat alles wel goudeerlijk.

 • LUCTOR

  @flyinghollander Ik zeg niet dat hier in NL alles goud eerlijk gaat maar op een agrarisch bedrijf waar personeel ontslagen dient te worden behoef ik nog geen bescherming van Willem H zou ik mij in het circuit van Willem H begeven zou ik wel degelijk bescherming nodig zijn. Daarom denk ik ook dat de Hr Lier hier binnen de kortste keren weggewerkt wordt hoe goed zijn resultaten ook zijn de eigenaar heeft wel andere geld stromen de farm is hobby en status hij zal binnen afzienbare tijd wel het een of ander willen organiseren zodat hij aan zijn soort kan laten zien hoe goed hij het met zijn Farm doet of hij daarvoor een NLer voor moet aantrekken om zijn Farm op te poetsen is van minder belang GELD ZAT.

 • ohzo

  @ Luctor, oost europa zit een tik anders in elkaar dan het gezapige Nederland. Het heeft NIETS te maken met het zich inlaten met Holleeder figuren.
  Ik heb het zelf ook al meermalen ondervonden. Ook gezien dat NATO marines de tent uit gemept worden, omdat ze weer eens niet van de meiden af kunnen blijven. De realiteit is anders na 200 km oostwaarts van Amsterdam.
  Sterkte Bert! Zul je nodig hebben. Maar gelukkig is je gezin weer op de goede weg. Het meest belangrijke.

 • joannes

  @LUCTOR, in NL lijkt het allemaal beter geregeld, maar zijn ontslagen verpakt in ¨opleidings en marktorientatie¨ programmas. Mede samen gesteld door Werknemers vertegenwoordigers die er een mooie dagtaak aan hebben ¨het¨ te verzorgen. Het verschil is dat er tot op heden meer alternatieven zijn om ergens anders aan de slag te kunnen. Maar ook dat krimpt!

 • LUCTOR

  @ joannes kan mij wel vinden in je reactie maar ook hier gaat het veranderen de gemeente waar ik woon verwacht van een werkloze een tegenprestatie zolang het maar geen regulier werk verdringt ik juich dit van harte toe.

 • flyinghollander

  @Luctor het valt allemaal wel wat mee, @bert kan dat beter zelf uitleggen, nog iedergeval nooit onveilig gevoeld.

 • safflower

  Luctor. Je hebt gelijk met reactie 14. gebeurd heel zeker en al eerder gebeurd met velen en zelf onder vonden. maar dit geval lijkt nu echt het eerste geval waar men eindelijk begrepen heeft dat een praktijk veehouder totaal iets anders is dan een theorie kantoor zitter. en ze hebben de resultaten bijna meteen kunnen zien en weten nu toch echt van hij moet blijven of het gaat weer berg af als voor heen.er is zat sabotage geweest klopt en jaloers ook en die de gekste verhalen vertellen verder. maar ik kan alles laten zien dat het op elk vlak beter is geworden en hebben mijn plannen hoe problemen op te vangen die we nog krijgen met voer enz. nee echt met deze ben ik meer gerust. na 22 jaar heb ik toch wel wat ervaring in de soorten hoe het kan gaan.

 • red

  Daar gaan ze de goede kant op zonder regeltjes maar leren zelf denken.
  Hier in NL gaat het de andere kant op hier zijn zo veel regeltjes dat het niet meer mogelijk is om zelf te denken!!!!!!!!!!!!!!!

 • safflower

  Red. Dat was een van de redenen dat ik 22 jaar geleden absoluut weg wou uit NL. Alles moet via een plat getreden weg.Het is dan gewoon saai om elke dag eigenlijk het zelfde te doen.

 • ed12345

  Bert elke keer blij je enthousiaste blog te lezen
  Fijn voor je .

 • R.A. de Man

  interessante blog heb je

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.