RundveeOpinie

Melken in Kazachstan

Nu, na 21 jaar, ben ik eindelijk op mijn plaats in Kazachstan. Ik werk nu als bedrijfsmanager, techniekmanager en inkoop/verkoopmanager op een melkveebedrijf op 50 kilometer van Almaty.

Hier in Kazachstan gaat het nu weer goed. Nu wél weer. Onze zoon Mathei heeft een cellengriep gehad die echt niet goed was. Hij heeft daarvoor chemotherapie en bestraling moeten doorstaan. Maar nu, na bijna een jaar, lijkt het goed te komen. Mathei is alweer twee maanden zijn oude, wilde zelf. De kwade cellen zijn nu zo klein dat ze waarschijnlijk stil blijven. Hij zal nog een flinke tijd om de paar maanden door de scanner moeten om te zien wat er nog aanwezig is.

Meer dan een griepje

Afgelopen periode is heel zwaar geweest voor Mathei én voor ons. Hij verbleef eerst in een gewoon ziekenhuis. Op aanraden van een van de zusters daar, die al vermoedde dat Mathei meer dan een griepje had, werd een specialist erbij gehaald van een kliniek voor kinderen. Die nam hem meteen mee en startte de chemotherapie nog voor de uitslag uit Duitsland kwam. Een beste kerel, die specialist. Gelukkig was hij niet bang om een beslissing te nemen.

Veel in de stad

In die periode ben ik veel in de stad geweest en maar weinig op het eigen bedrijf. In februari was ik zelfs de hele maand in de stad. Langer kon niet, want de controle op het bedrijf was waardeloos, zoals gewoonlijk. Gelukkig had ik in die periode weinig anders omhanden dan veearts spelen in de omliggende dorpen en wat inseminatorwerk. Daarnaast was er nog wat andere handel.

Op mijn plek

Nu na 21 jaar ben ik eindelijk op mijn plaats hier. Ik werk nu als bedrijfsmanager, techniekmanager en inkoop/verkoopmanager op een melkveebedrijf op ongeveer 50 kilometer van Almaty. Het bedrijf is van een van de bobo’s van het land. Het maakt deel uit van een conglomeraat aan bedrijven. Het omvat 20.000 hectare in een heuvelachtig gebied, er lopen een paar duizend schapen, er is een stoeterij met 120 hele dure paarden en nog wat ander spul.

Ik zwaai de scepter over een geheel vernieuwd bedrijf. Er zijn nu 300 melkkoeien en er gaan nog 300 vaarzen kalven. Alle dieren zijn geïmporteerd uit Canada. Op het bedrijf spelen veel herkenbare zaken maar ook enkele voor mij verrassende dingen. Daarover zal ik in mijn komende blogs verhalen.

Beheer
WP Admin