RundveeOpinie

Goed instapmoment

Een van de beste stieren op dit moment is Delta G-Force. Zijn rietjes zijn echter prijzig. Eastland Mainport gaat hem benaderen.

Volgens de EMB staan we tot onze knieën in de melk. Het tegengestelde is echter waar: alle melk is prima te plaatsen. Maar door de economische malaise kunnen onze klanten vaak niet meer de topprijs voor onze zuivel betalen. Zij zien zich genoodzaakt melkproducten uit hun rantsoen te halen. Dat is triest genoeg. Het is dus van het allergrootste belang dat wij onze kostprijs zo laag mogelijk houden.

De melkquotering is zinloze wetgeving geweest die ieder Nederlands melkveehouderijgezin vele honderdduizenden euro’s heeft gekost en niets heeft opgeleverd. En de laatste hele of halve ton superheffing moet nog doorgeslikt worden. Volgens onze staatssecretaris maakt het niets uit of die heffing ineens wordt betaald of in drie tot vijf jaar. Bijna alles van € 10.000 of meer wordt geleasd, geleend of in delen betaald. Brussel deelt geld uit aan banken om de economie te stimuleren. Superheffing spreiden lijkt mij daartoe veel efficiënter.

Emotie loslaten en focussen op de cijfers levert vaak betere inzichten. Zo ook de plannen rond grondgebondenheid van LTO Noord. Het Zuiden loopt voorop qua grondprijzen, het Noorden volgt. De vraagprijs voor grond is hier nu € 90.000 per hectare. Gelderland en Overijsel hebben elk met 3.500 de meeste melkveebedrijven. Wel zijn dat veel kleinere bedrijven, die willen groeien. Kortom, LTO Noord schiet zichzelf in de voet.

Superkoeien zijn nodig, om het allemaal te bekostigen. Een van de beste stieren vind ik op dit moment Delta ­G-Force. Echter, voor één rietje G-Force heb je vijf rietjes Eastland Mainport van Ki Kampen. G-Force is een zeer complete stier, met als minder punt de iets smalle voorhand in combinatie met zeer grote koeien. Bij Mainport is dat anders. Met 106 hoogtemaat en 105 voorhandbreedte is er een basis voor robuuste frames. Niet vreemd, voor een Hoekland Maik-zoon die 110 voorhandbreedte en laatrijpheid vererft. In combinatie met de 112 conditiescore zijn Maik-dochters dus eigenlijk roodbont-typische koeien. Dit is wat de zwartbontfokkerij nodig heeft en vandaar dat zoveel zonen getest worden.

Mainports moeder is een dochter van Amerikaan Legend met 87 frame en 89 voor uier, benen en algemeen voorkomen. Ook heeft ze in 2 lijsten 27.177 kilo melk geleverd met 3,71 eiwit en 131 LW. Verdere afstamming is Shottle AB 86 × AB 87 Dustin × AB 86 Addison × A 90 Lava. Koeien met tussen 60.000 en 73.000 kilo melk met hoge gehaltes. In de genomicsfokwaarde zie je +1.234 melk met -0,30 vet en -0,07 eiwit. Verder goede waarden voor vruchtbaarheid, klauwgezondheid en celgetal.

De verwachtingswaarde voor beenwerk is wat laag met 105, maar de stier heeft wel enige kromming in de benen, iets wat je nog maar weinig ziet. Een bijzonder fraaie stier. Geen wonder, als je afstamt van een van de hoogst ingeschreven tweedekalfskoeien van Nederland.

Of Mainport net zo goed wordt als G-Force weet ik niet, maar hij gaat hem zeker benaderen. En € 5 per rietje lijkt me een goed instap­moment.

Beheer
WP Admin