RundveeOpinie

Nu al melk minderen

Dit jaar zullen wij boven ons quotum uitkomen omdat we nogal wat meer koeien melken. Dat wordt nog meer als de stal over een paar maanden klaar is.

Hans heeft nu een plan uitgewerkt om de melkgift zoveel mogelijk terug te dringen. Hij vindt dat vooral in het eerder en anders droogzetten van koeien. En daar al heel vroeg mee te beginnen.

Hij heeft die wijsheid geput uit publicaties van de Gezondheidsdienst voor Dieren en een inleiding van een uiergezondheidsspecialist van Phizer Animal Health. Vooral de laatste adviseert de koeien droog te zetten bij een productie van 10 liter. Dat is gezonder en de basis voor een vliegende start na het afkalven.

Grote vraag is natuurlijk: hoe krijg je productieve koeien, die nog meer dan 20 liter melk geven, op 10 liter. Men adviseert daar langzaam naartoe te werken met een rantsoen, waarin het ruweiwitgehalte wordt teruggebracht. Dat is de grootste aanjager van de melkproductie. Door het eiwit te verlagen van pakweg 16 procent naar 11 procent zal de melkproductie in een paar weken in productie zakken met 8 tot 10 liter.

Hans wil daar eerder mee beginnen en dan de koeien langer droog laten staan. Hij heeft al onze koeien in beeld gebracht met data van droogzetten en zo hoopt hij onze quotumoverschrijding te voorkomen. Dat betekent dat wij er deze herfst al mee beginnen.

Mijn opmerking dat een rantsoen met alleen stro ook prima werkt, is niet juist volgens hem. De koe krijgt dan te weinig energie en mineralen. De penswerking wordt verstoord omdat ook het suiker- en zetmeelgehalte wordt teruggeschroefd.

Ik ben benieuwd hoe het komt. Op papier lijkt het te kloppen, nu de praktijk nog. Maar ik wil Hans beslist niet dwarsbomen.

Beheer
WP Admin