Boerenblog

6170 x bekeken 20 reacties

Noodkreet!

Een soapserie. Daar lijkt het verdacht veel op, de aankoop van een melkveebedrijf.

Nadat we de onderhandelingen hebben afgesloten met het ondertekenen van het koopcontract, kunnen we met dat contract in de hand de 'konsesjon' aanvragen. Na aanvraag van deze gemeentelijke goedkeuring is het dan eindelijk officieel mogelijk de lening bij staatsbank Innovasjon Norge aan te vragen. Om het hele plan te laten slagen hebben we een 95 tot 100 procent financiering over het onroerend goed van deze bank nodig. Alle voortekenen lijken echter goed. Ook de lokale banken die we hebben bezocht, doen allemaal mee, zij het met wat verschillende rentepercentages. De trein rolt, het gaat ons lukken!

Prijs moet lager
Tot begin deze maand. Innovasjon Norge laat weten dat hij het leenbedrag niet ziet zitten. De bank verwacht bij een faillisement zijn geld er wel uit te kunnen halen, maar de bank verwacht vooral ook dat faillisement. We zitten té hoog. Doe nog een ronde, zegt de bank, probeer die prijs naar beneden te halen, of probeer op een andere manier de kosten te drukken. Alleen bij 25 kronen per liter willen we jullie 100 procent financieren.

Wat een schok. Een andere manier om de kosten lager te krijgen zien we niet, we zitten al op low budget. Een hoger inkomen is alleen mogelijk als ik er 100 procent naast zou gaan werken, maar dat zit er qua gezinssituatie niet in.

Opnieuw rekenen
Dus gaan we opnieuw in gesprek met de verkopende boer. Hij had de bui al zien hangen. We slaan samen weer aan het rekenen en komen tot de conclusie dat we een lager bod moeten doen. Het voelt goed, we zitten op één lijn. Ook merken we dat omdat we het zó graag willen, we zelf misschien te hoog zijn gaan zitten. Dit lagere bedrag, dat móét gewoon. En de boer wil er zo graag vanaf, het moet lukken!

Flinke domper
Na een week bedenktijd krijgen we een smsje. De boer gaat zijn bedrijf via een makelaar te koop zetten, op zoek naar iemand die meer betaald. Nu kun je ons zo ongeveer opvegen. Het landwerk is allemaal gedaan, de plannen zijn gemaakt, de verhuisdozen zijn ingepakt en de adreswijzigingen zijn al bijna de deur uit. Nu zijn we weer terug bij af. En hoe nu verder? Doelloos dobberen we op dit moment rond. Wie ziet nog een mogelijkheid voor ons om melkveehouder te worden?

Laatste reacties

 • A.B.Vink

  En nu maar duimen dat de verkopende boer geen beter bod krijgt.... Hij lijkt er toch redelijk mee omhoog te zitten... Misschien voor hem een laatste poging er meer uit te krijgen (en geef hem eens ongelijk) of jullie prijs aan de markt te toetsen. Maar als er niemand met een beter bod komt, zal hij waarschijnlijk bij julie terug komen. Het staat jullie vrij om je eindbod bij de makelaar neer te leggen, heb je misschien wel de eerste optie.

 • Kobonde

  Leonie het is gewoon een truc om jullie overstag te laten gaan, gewoon rustig blijven en als hij weer terug komt, nog lager gaan zitten.
  Makelaars stellen verkopers een hoge prijs in het vooruitzicht om
  maar klandiezie te krijgen, maar dat wil niet zeggen dat er ook kopers voor die prijs zijn.

 • alco1

  @Eleonie. Je hebt misschien wel laten zien dat jullie te graag willen.
  Neem #1 en #2 ter harte en neem andersom via zgn. desinteresse ook je voordeel.

 • joopi

  Dan kun je als nog het eerste bod doen en als voorwaarde stellen dat hij het laatste stukje dan in termijnen krijgt, maar een echte ondernemer neemt zijn verlies, wat kobonde zegt het is nu bluf tijd, gewoon het verlaagde bod bij de makelaar neerleggen en zeggen dat het bod maximaal een maand geld en daarna verlaagd wordt.........je kunt beter blijven dromen dan in de schuldhulpverlening terecht te komen.........

 • Zents beheer

  Beste Eleonie, angst en paniek is een hele slechte raadgever. Makelaars bluffen nagenoeg altijd, en ze weten dat het eerste bod nooit het slechtste is. En als ze terug komen dan flink minder gretig zijn en lager bieden.
  Vraag anders een goede bekende om flink onder jou te bieden.
  En niet lang treuren wanneer hij te duur aan een ander verkoopt !
  25 NOK per liter is ongeveer 3 euro financiering, ik ken daar de omstandigheden niet, maar je hebt zeker een beste melkprijs nodig.
  Veel succes.

 • Petervanzantvoort

  beste eleonie, neem de voorgaande adviezen ter harte zou ik zeggen maar kijk ook verder al is het maar om een signaal af te geven. vraag die makelaar wat hij nog meer in de verkoop heeft . veel succes

 • Fermer

  Kennelijk zijn de banken in Noorwegen niet zo ruimschoots met het financieren van onroerend goed als de EU- banken met hun achtervang door de belastingbetaler. In het algemeen is een financiering van 95 tot 100 % op onroerend goed slechts prijsopdrijvend en legt steeds hogere risico's bij de aankopende partijen. Eerst sparen wanneer je met zo'n avontuur wilt beginnen lijkt mij niet meer dan redelijk. Inbreng van eigen vermogen, 10-20%, legt direct de kans op verlies bij de koper, maar geeft wel een buffer voor mindere tijden. De problemen met te hoge financiering zie je op de Nederlandse huizenmarkt, niet alles wordt altijd duurder.

 • flyinghollander

  Waarom niet bedrijfsleider bv in Oost Europa? Verdiensten zijn goed, je mag het doen hoe je het wil. Waarom de wil jezelf zo in de schulden te zetten, Om alleen je naam op het bedrijf te hebben.

 • varkentjeeee

  probeer of je bijvoorbeeld 20% van het koop bedrag kunt betalen over bijvoorbeeld 3 jaar. soort lening bij die eigenaar

 • LUCTOR

  Het is misschien een zure appel dat de bank niet wil maar denk dat het voor jullie welzijn beter is met zo,n financiering ben je net een koorddanser met een klein vleugje wind kom je nog net weer in balans maar als er een vlaag opsteekt val je.Is de mogelijkheid er niet dat de verkopende partij een deel van de opbrengst in het bedrijf laat zitten onder voorwaarden waar jullie beiden mee uit de voeten kunnen.

 • somporn

  Op dit moment staat het huilen je nader dan het lachen,maar achteraf mag je misschien wel blij zijn.Tot je oren in de schulden zitten is ook natuurlijk niet fijn.
  Zoals de anderen ook al zeggen,niet te gretig en als de boer echt in nood komt en weer bij jullie uit komt doe hem dan gewoon een jodenbod.
  Beter hij in de piepzak dan jullie in de schuldsanering.

 • W Geverink

  Ben het met de voorgangers eens dat jullie bereid zijn de nek erg ver uit te steken en doodsangsten uitstaan om dat bedrijf mis te lopen. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Geef een redelijk bod waarin de bank mee gaat en hou de poot stijf. De verkoper wil er immers ook liever vandaag dan morgen van af.

 • el

  Huurkoop ? Ownerfinancing?

 • koestal

  De handel is strategie,je moet nooit het achterste van je tong laten zien,anders trek je aan het kortste eind.Toch veel succes toegewenst

 • ed12345

  Leonie als de bank niet mee wil is dat niet perse' onwil maar zie het als een bescherming ; De staatsbank heeft veel melk bedrijven als klant zij hebben daardoor een goede kijk op de mogelijkheden..Je kunt eigenlijk gerust zeggen dat bijna alle onroerend goed en zeker boerderijen op den duur makkelijker te dragen zijn door de inflatie en dat maar goed ook ,anders bleef je zwaar zitten,maar je moet wel door die eerste jaren kunnen komen
  Veel success gewenst

 • westerhofff

  Misschien ben je beter af om eerst een bedrijf te huren, dan kun je eerst eens een veestapel opbouwen en wat geld verdienen, dat is wat ik doe hier in canada.

 • agd2

  Kom naar Afrika!
  Dan draag je ook nog bij aan de ontwikkeling van een land.
  Melkprijs tussen de 35 en 40 euro cent.
  Veel mogelijkheden! Lage kostprijs. Maar veel bureaucratie om niks.

 • Jan van het Zand

  Inderdaad, blind staren op een (melkvee)bedrijf kan financieel grote problemen veroorzaken later. Een onafhankelijk adviseur kan je daarvoor behoeden. Pas op voor het gezegde: De heb is het einde van het vermaak. Een melkveebedrijf dat jullie kopen moet wel vermaak voor jullie opleveren in julli leven ná aankoop van een melkveebedrijf. In Nederland hebben mensen huizen gekocht en zitten nu met een hogere financiering dan de waarde van het huis. Dat is echt niet prettig voor ongeveer 1 miljoen huizenbezitters.
  En ook goud kan te duur betaald worden.

 • m.en.mh.miedema

  Is het niet mogelijk om een deel van het bedrijf eerst te pachten/huren en dat later alsnog te kopen? Pas wel op, zoals ook andere reacties al melden, dat je door je eigen gretigheid de realiteit niet uit het oog verliest en te veel voor het bedrijf moet/gaat/wilt betalen. Succes, we zijn benieuwd naar het vervolg.

 • Hodalen

  Bedankt voor al jullie reacties, opbouwend en positief. We gaan eerst even afstand nemen, zelfs op vakantie! In elk geval niet meteen met weer een bod op de proppen komen.
  @ agd2, tja, Afrika, we zullen erover nadenken, bureaucratie om niks zijn wij wel gewend hier ;-).
  @ de rest, we houden jullie in elk geval op de hoogte!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.