RundveeOpinie

Zachte landing kan struikelpartij worden

Staatssecretaris Sharon Dijksma twitterde deze week met optimisme dat ze toch nog mogelijkheden ziet voor een zachte landing bij het einde van de melkquotering.

Ze werkt, samen met haar Oostenrijkse en Duitse collega’s, aan een voorstel dat in juni aan de Europese ministers van landbouw zal worden voorgelegd. Hoe hoopvol de staatssecretaris ook is, het is een missie die niet zonder risico’s is.

Dijksma heeft de afgelopen weken weinig aan populariteit gewonnen bij de melkveehouders in Nederland. Eerst liet de derogatie heel lang op zich wachten en toen die er kwam, bleek onverwacht dat het percentage verplicht grasland als voorwaarde voor de derogatie was aangescherpt.

En toen anderhalve week geleden de teksten van de derogatie vrijkwamen, bleek er nog een fikse adder onder het gras in de vorm van de eis om geen fosfaat uit kunstmest meer te mogen gebruiken.

Het zijn onaangename verrassingen, die het imago  van de staatssecretaris geen goed doen. Zij mag dan op elke plek waar ze spreekt blijk geven van haar waardering en sympathie voor de agrarische sector, daarmee heeft ze de harten van de boeren nog lang niet gewonnen.

Als straks het idee voor de zachte landing in Europa strandt – en die mogelijkheid is er – zal de staatssecretaris andermaal een deuk in het imago oplopen. Dat kan voor haarzelf uiteindelijk op een harde landing uitlopen. Laat dat een extra stimulans zijn om deze kastanje wel uit het vuur te halen.

Beheer
WP Admin