RundveeOpinie

Wie wacht er op wie bij financiering?

De agenda staat bomvol met afspraken om de financiering rond te krijgen. Ik geniet nog steeds van mijn zwangerschapsverlof, maar heb eigenlijk mijn handen (en hoofd) vol aan het maken van plannen.

We bezoeken de gemeente en bank na bank. En we hebben contact met staatsbank Innovasjon Norge. Het lijkt goed te gaan, maar niemand wil concreet ja zeggen op onze plannen om melkveehouderij Eggenget in Tolga over te nemen. Het leenbedrag is kantje boord. Maar hé, ondernemen is risico nemen. Wij waren er altijd al op voorbereid dat we niet een bedrijf konden overnemen zonder ons in de schulden te steken. Iedereen lijkt op elkaar te wachten.

Leenbedrag

We hebben de Noorse staatsbank nodig voor de grootste lening. Deze bank heeft ook het gunstigste rentetarief (momenteel 3,7 procent). Zij financiert echter alleen maar grond en gebouwen. Daarnaast hebben we een lokale bank benadert voor de restlening. Maar wie neemt er nu genoegen met een pand op trekkers, gereedschap en koeien? Al geven die laatste natuurlijk ook snel waarde bij verkoop.

De lokale bank twijfelt. Het leenbedrag is hoog en de bekende regel ‘je moet ook kunnen leven’ wordt weer eens op tafel gegooid. De bank wil wachten op de uitspraak van de staatsbank.

Gemeentelijke konsesjon

Innvosjon Norge twijfelt. Ze wil graag wachten op de gemeentelijke goedkeuring, de konsesjon. En die gemeentelijke konsesjon houdt in dat de ambtenaren op de landbouwafdeling het hele proces nog eens dunnetjes overdoen. Ze bekijken wéér het bedrijfsplan, wat ook de banken al gedaan hebben. Ze doen wéér een waardebepaling met bedrijfsbezoek om de waarde van het eigendom zelf nog eens te taxeren, wat de taxateur al gedaan heeft. Zo willen de ambtenaren te weten komen of wij niet te veel betalen en daaraan onderdoor kunnen gaan, of dat we juist te weinig betalen en de verkopende partij niet krijgt waar hij/zij recht op heeft. De ambtenaren gaan vervolgens in gesprek met de lokale bank en de staatsbank om te kijken of het allemaal wel rond te rekenen valt qua pand en zekerheidsstelling. En uiteindelijk geven ze dan hun konsesjon, hun goedkeuring … of niet natuurlijk.

Detail

Nog een detail: voor het aanvragen van de lening bij de staatsbank hebben we een positieve konsesjon nodig. Voor de positieve konsesjon hebben we echter een financieringsbevestiging van de staatsbank nodig. Voor beide aanvragen hebben we in elk geval een koopcontract nodig. En wat is het eerste wat de advocaat vraagt: ‘Is de financiering al rond?’

Tja, wie wacht er nu op wie?

Beheer
WP Admin