RundveeOpinie

Sharon ziet het beter

Onder de nieuwe derogatieregels gedijen kleinere koeien beter dan onze huidige grote. Beleid buigt groot om naar klein.

De ideale koe wordt omschreven als een koe van rond de 1,50 meter schoftmaat. Op een grote keuring zal een perfecte koe van 1,50 meter echter nooit vooraan lopen wegens ‘gebrek aan maat’. Toch erkennen vele deskundigen dat koeien niet groter maar breder moeten. Maar dit blijkt moeilijk in de praktijk te brengen.

Al hebben keuringen helemaal niets met fokkerij te maken, ze blijven mensen beïnvloeden. Buiten de ring kennen de meeste juryleden het belang van niet te grote, uitgebalanceerde koeien mét voorhand. Eenmaal in de ring valt de keus toch vaak weer op de grote scherpe schots vanwege zijn upstanding, uiterlijke melkrijkheid, open diepe rib of achteruierhoogte.

Stamboekblad Veeteelt toont op de voorpagina buitengewone voorbeelden waarmee duidelijk wordt dat de veeverbetering nog lang niet klaar is. In een prachtig bloesemdecor wordt het toonbeeld van een niet-functionele, uit balans zijnde, te grote enkele koe gepresenteerd. Een voorhand waar geen ruimte is voor hart en longen, laat staan om de voorbenen er recht onder te zetten, een conditiescore waarmee we Marianne Thieme een heel grote stok in handen geven om ons genadeloos langdurig mee om de oren te slaan en een achterhand waar alleen de mooie uier voorkomt dat de hakken tegen elkaar komen. Kan nou niemand die veehouder eens uitleggen dat zo’n bouw het functioneren van dit dier belet? Wordt een inspecteur nou niet eens op de vingers getikt dat dit niet de koeien zijn die bijna excellent gemaakt moeten worden? Kan zo’n koe nou niet eens overgeslagen worden voor de NRM om er een betere voorbeeldkoe heen te sturen?

Op de stierenkaarten staat Delta Atlantic fier 
bovenaan. Die fokt ze groot, 111 frame, 112 robuustheid, 111 hoogtemaat. Daarnaast fokt Atlantic dan ook nog de melk onder je koeien vandaan, een toonbeeld van inefficiëntie. Terwijl ook de juiste voorbeelden voorhanden zijn. Kijkend naar de top van aanhoudingspercentagelijsten zien we dat stieren als Cassanovo, met 95 frame en 92 hoogtemaat en Jorryn met 98 frame en 97 hoogtemaat in staat zijn de langst op de bedrijven aanwezige dochters te geven.

Een van de weinige manieren om meer melk 
te gaan produceren zonder extra kosten, is het verhogen van de efficiëntie. Ruwvoer is er niet veel meer en zeker al niet meer goedkoop. Op landelijk niveau wordt dat probleem alleen maar verder versterkt door een bezopen mestwet en idiote 
derogatieregels die de maisteelt alleen nog verder beperken.

Wereldwijd wordt de Jersey weer uit het verdomhoekje gehaald, het is het snelst groeiende koeienras.

De altijd verfoeide lage omzet en aanwas wordt overschaduwd door het vele malen grotere efficiëntievoordeel. Zo dwingt een leek als staatssecretaris Sharon Dijksma ons nog eerder tot het fokken van goede koeien dan al onze fokkerijwijzen.

Beheer
WP Admin