RundveeOpinie

Niets doen, met geld toe

Weinig veehouders hebben hobby aan jongveeopfok. Waarom dan niet uitbesteden?

Tradities zijn leuk, maar niet als ze geld kosten. Toch fokt het gros van de melkveehouders jongvee nog steeds zelf op. Uit traditie, omdat het voor hun gevoel bij een melkveebedrijf hoort en ze het altijd al zo deden. Maar als je door uitbesteden van de opfok zes mille per jaar kunt besparen, fors minder werk hebt én de instroom van vaarzen perfect kunt plannen, is het tijd afscheid te nemen van de jongveeopfok.

Ja, het tegenargument ken ik: angst voor ziekte-insleep. Dat risico is bij vaste relaties, een veterinaire eenheid en een quarantaineperiode niet groot. Waarschijnlijk is dat risico véél groter als je koeien niet via een afleverstalletje van het bedrijf afvoert, maar rechtstreeks uit de stal, waarbij de vrachtwagen tot aan de deur komt. En wie bij nachtelijk laden het werk aan de transporteur overlaat, vráágt om ziekte-insleep. Dan is het een gotspe om te piepen over insleeprisico’s bij aanvoer van jongvee binnen vaste structuren.

Die zes mille geldt voor de gemiddelde veehouder, onder de huidige quotering. Vanaf 2015 wordt het voordeel nog groter. Verder is bij het gros van de veehouders de opfok een ondergeschoven kindje. Meer dan 10 procent kalversterfte is heel normaal. Voor wie daar boven zit – meer dan de helft – is geheid meer dan €200 per ingezette vaars te verdienen als een specialist met liefde voor het vak de opfok overneemt.

Bijkomend voordeel: vrijkomende arbeid. Je hoeft niet na te denken over hoe je die rendabel maakt. Elk vrij uur levert geld op, omdat de opfokkosten dalen. Ga uit van een uur per dag voor het jongvee. In de winter is het meer, want dan moet voer gedraaid worden; in de zomer is de arbeidsinzet voor jongvee op veel bedrijven minder. Zeg 400 uur per jaar, dan levert elk uur €15 op. Niets doen, met geld toe! Nu gaat dat tegen de arbeidsmoraal in, dus er zullen wel meer koeien komen. Daar is niets mis mee, daar hebben de meesten juist wél hobby in.

Beheer
WP Admin