RundveeOpinie

Melkmaatbekertje voor de wereldleiders

Onze zuivelindustrie gaat de Chinese melkproductie en -kwaliteit op een hoger niveau brengen. Wij zijn goed in voedselveiligheid. Toch?

Voorafgaand aan de NSS-conferentie in Den Haag tekende de Chinese president Xi Jinping een zuivelovereenkomst met Nederlandse bedrijven. De slotverklaring van het congres was al tevoren opgemaakt, dus om de inhoud ging het de wereldleiders niet meer, slechts om de gezelligheid. En om de handel natuurlijk. Schaterlachend serveerde onze Frans Timmermans de sterk uitgedunde Russische delegatie broodjes (krim)tartaar en mocht Sharon Dijksma de Chinezen een Nederlandse specialiteit aanbieden: filet americain half om half. We leven nu in het Chinese Jaar van het Paard.

O zo trots is mevrouw Dijksma op onze melkveesector. Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om export van agrarische kennis, zegt ze. Ons land gaat zich inspannen om al die Chinezen, wel 1,3 miljard op moment van schrijven, van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Dat is hard nodig ook. De Chinezen doen niets liever dan melamine in hun melk stoppen om het eiwitgehalte hoger te laten lijken. Slecht voor hun baby’s maar prima voor onze export.

Dominee vervangen door duurzaamheidsmoralist

Wij doen zoiets tenslotte echt niet, knoeien met voedsel. Onze voedselveiligheid is prima in orde, toch? Wij halen geen ongecontroleerde kipfilet uit Oekraïne of Roemenië om dat te verwerken met Nederlandse. Wij mengen geen vervuilde glycerine in babyproducten (Haïti). Wij doen alleen af en toe een paard tussen koeien, half om half, en geen Chinees vindt dat erg. Maar we zullen ze helpen op het gebied van voedselzekerheid, dierziektebestrijding en jawel dat ook, dierenwelzijn.

Het staat er echt in het persbericht: de Chinezen helpen met dierenwelzijn. Er zijn 1,3 miljard Chinezen en geen één die zich ook maar in de verste verte interesseert voor dierenwelzijn. Je hoort als het ware die Chinese denktank aan het werk: hoe krijgen we die Hollanders zo gek dat ze ons de technologie leveren? 1 – betaal goed en 2 – zeg dat je dierenwelzijn belangrijk vindt. Waarvan acte. De dominee-koopman bestaat niet meer. De koopman nog wel, maar de dominee is vervangen door de moralist van de duurzaamheidslobby. Kantoor in Amsterdam, gelukkig geen verboden gebied voor Volkert, hij kan zo weer aan de slag.

Trouwens, waarom moesten die congresgangers zo nodig biologisch eten? Typisch Hollands gehink op twee gedachten: o zo trots op de zuivelsector (gangbaar) maar wel bio serveren. Heeft de biosector iets toegevoegd aan de zuivelsector? Behalve het verhogen van de bacterie-count?

Eetmaatje en melkmaatbekertje meegegeven

Alle gasten kregen ten slotte nog een goodiebag uitgereikt voor hun thuisreis. Met daarin het Eetmaatje en een melkmaatbekertje met streepjes. In de strijd tegen verspilling van voedsel is het Eetmaatje vorige maand hier geïntroduceerd; het is een handig maatbekertje om precies af te meten hoeveel rijst of pasta je nodig hebt op een dag en tegelijkertijd om te voorkomen dat onverwachts bezoek gezellig mee blijft eten. Erg handig voor die wereldleiders uit landen waar een op de drie onderdanen honger heeft, om thuis te gebruiken.

Op mijn verzoek heeft de staatssecretaris ook een melkbekertje in de zak gedaan. Een bekertje met maatstreepjes. Een half bekertje voor volwassenen en een driekwart bekertje voor een kind per dag. Meer melk drinken is verspilling en daar zijn wij zo op tegen.

Beheer
WP Admin