RundveeOpinie

Kies voor goedkope stier

Een boer op televisie zette me aan het rekenen. Er valt nog veel te besparen op inseminatiekosten.

SBS zendt het tv-programma Hoeveel ben je waard uit. Daarin berekenen deskundigen aan de hand van bezittingen en schulden het vermogen van mensen. Het levert interessante en vermakelijke televisie op.

Ook een melkveehouder in Drenthe liet doorrekenen wat hij waard was. Door de waarde van zijn land is deze veehouder miljonair. De berekening toonde echter ook dat er weinig geld is voor de boodschappen en dat hij elke maand iets inlevert. De taxatie van de inboedel zal voor veel jonge melkveehouders herkenbaar zijn. De blonde vriendin is eigenlijk het enige van waarde in huis. De veehouder kocht onlangs een nieuwe Oostenrijkse trekker van 84 kW (115 pk) met voorlader van €80.000. De leaserekening is €1.500 per maand. Dit drukt nogal op de begroting. Onlangs heb ik zelf een offerte van een technisch vergelijkbare trekker met voorlader laten maken. Die viel toch ruim €25.000 lager uit. En als je de trekker contant betaalt in plaats van leaset, bespaar je nog eens €10.000.

Wat me verder opviel waren de ki-kosten van €600 per maand. Voor de aanwezige zeventig melkkoeien en zestig stuks jongvee zijn circa 200 inseminaties per jaar nodig. Dat is dus €36,00 per inseminatie. Dit hoge bedrag wijst erop dat waarschijnlijk een inseminator de koeien drachtig maakt. Dat kost zo rond €12,00 (Kampen rekent €11,25, CRV €12,90), de rietjes kosten dan gemiddeld €24,00. Alleen daaruit is al op te maken dat dit waarschijnlijk door CRV gebeurt. Dat is de enige aanbieder met veel stieren op de kaart waarvan de kosten €25,00 per rietje bedragen. Bij KI Kampen kost een inseminatie €11,25, de duurste stieren €16,00. De ingekochte Danillo staat er voor €25,00 op de kaart. Ook bij KI Samen moet je lang zoeken naar stieren boven €20,00.

Volgens mij kunnen de veeverbeteringskosten op het Drentse bedrijf gemakkelijk omlaag. Zo heeft CRV de ‘vijfeurostieren’; drie pinkenstieren die heel bruikbaar zijn. Mascol-zoon Navarro heeft maar liefst 113 beenwerk en 111 Mortellaro-resistentie. Daarmee behoort hij tot de absolute top. Voor €12,90 zet de CRV-inseminator er een rietje van in je koe. Dat is 10 cent goedkoper dan de toekomststier van de maand laten insemineren door KI 
Samen. Daar heb je voor zwartbont op dit moment Vero Ganador met een NVI van 290 en 109 exterieurverwachtingswaarde.

KI Kampen is met €5,00 voor proefstieren de goedkoopste. Voor €16,25 insemineert deze ki-organisatie Danillo-zoon Danshot met 204 NVI en 112 exterieurverwachtingswaarde in je tochtige koe.

Door alleen nog maar voor goedkope stieren te kiezen kan de Drentse melkveehouder makkelijk €3.000 per jaar besparen. Maar zo’n jonge veehouder kan natuurlijk ook zelf insemineren, met rietjes van €5,00. Doe-het-zelven is altijd slim als je begint. Op die manier is hij €1.000 per jaar kwijt, een besparing van dik €6.000! Overigens is er dan natuurlijk ook nog KI De Toekomst, waar hij nog goedkoper rietjes kan kopen.

Beheer
WP Admin