Commentaar

1567 x bekeken 3 reacties

Windowdressing

Aflatoxine krijgt gevolgen voor een voerleverancier. Er blijven veel onbeantwoorde vragen rond Trustfeed.

De zuivel toont zijn tanden. Hij adviseert melkveehouders geen voer te betrekken van Van Benthem Veevoeders, dat half december door Trustfeed werd geschorst wegens een aflatoxine-affaire. Ingangscontrole en gegevensregistratie bleken niet op orde. Dit advies geldt zolang het bedrijf geschorst is door Trustfeed. "We kunnen veehouders niet verbieden ervan af te nemen, omdat in onze kwaliteitssystemen alleen over GMP+ wordt gesproken", stelt FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer. Oftewel: we hadden liever een totale boycot van het bedrijf afgekondigd, maar dat is zo snel niet te regelen.
Het is de eerste keer dat de zuivel zijn exportbelangen zo nadrukkelijk verdedigt. En ja, Van Benthem levert maar aan een paar honderd melkveehouders, dus zo'n boycot is logistiek minder ingrijpend dan een boycot van een marktleider.
Dat de zuivel nog zoveel waarde hecht aan Trustfeed-erkenning is wonderlijk, communicatie is Trustfeed vreemd. Het informeerde zuivelaars pas nadat Boerderij schreef dat Van Benthem geschorst was. Noch Trustfeed-directeur Francien van Rossum noch Trustfeed-voorzitter Johan Schuttert wil ingaan op vragen.
1 Waarom communiceerde Trustfeed niet direct naar zuivel-, pluimvee- en vleessector dát Van Benthem geschorst is? 2 Heeft de schorsing gevolgen voor de verzekering van de mengvoersector van €50 miljoen vervolgschade? 3 Hoe kan het dat een gecertificeerd en regelmatig gecontroleerd bedrijf de ingangscontrole en recallgegevens niet op orde heeft? 4 Voert Trustfeed op deze twee onderdelen nu extra controles uit bij gecertificeerde bedrijven? 5 Is dit een op zichzelf staand geval of systeemfout?
Een kwaliteitssysteem staat of valt met transparantie. Door het gebrek eraan laadt Trustfeed de verdenking op zich dat het niet meer is dan een lege huls, een belofte. Dan blijkt kwaliteitsgarantie weer eens niet meer waarde te hebben dan windowdressing.

Laatste reacties

 • tinus888

  het is allemaal maar een wasse neus,bij een calamiteit zijn er niet genoeg zuig/bulkwagens beschikbaar om het voer op te halen en voorzien van nieuw voer Nu hebben ze van benthem maar vorig jaar bij agrifirm hoorde je ze niet

 • Ishtar

  Trustfeed is schone schijn, mooi weer spelen, de ruimte creeren on te rommelen voor grote spelers.
  Net doen of ze de boel op orde hebben, en zogenaamd iets kunnen ondernemen bij problemen.

 • schoenmakers1

  is toch wel raar eigenlijk dat het flutpapiertje meer waarde heeft als de melk in deze!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.