RundveeOpinie

Melkquota

In 2015 worden de melkquota afgeschaft. Terwijl de agrarische sector warm loopt om in te spelen op het wegvallen van deze rem op de productieomvang, is in de media een debat op gang gekomen over de mogelijke nadelige gevolgen.

Ik volg de discussies op de voet, gezien onze verantwoordelijkheid voor het landschap. Gewezen wordt onder meer op schaalvergroting van de bedrijven met potentieel grote impact op het landschap en op een nieuwe groeispurt van de hoeveelheid ammoniak en mest.

Voor Natuurmonumenten ontstaat daarmee een dilemma. Enerzijds verwacht onze achterban van 735.000 leden en nog meer fans dat wij ons helder uitspreken als natuur en landschap bedreigd worden. Het wegvallen van de quota vormt mogelijk zo’n dreiging. Anderzijds spannen we ons in voor ‘vrede’ op het platteland door over en weer ruimte te bieden voor ontwikkeling van een gezonde bedrijfsvoering. Dat wil zeggen dat de landbouwsector bijvoorbeeld de noodzaak van omvangrijke en onderling goed verbonden natuurgebieden erkent. En dat de natuurbescherming technische en bedrijfsmatige ontwikkelingen in de agrarische sector accepteert. Op deze benadering is bijvoorbeeld de PAS gebaseerd: ruimte voor bedrijfsontwikkeling in de veehouderij als tegelijk de ammoniakdepositie op de natuur maar trendmatig daalt. En ook het ganzenakkoord: erkenning van zowel de natuurwaarde van ganzen als van de noodzaak om schade en overlast voor de landbouw te beheersen.

In de geest van deze benadering van respect en ruimte bieden, neemt Natuurmonumenten geen standpunt in over de bedrijfseconomische ontwikkelingen na de afschaffing van de quota. Wel zullen we de sector houden aan de afspraak over daling van de ammoniakvervuiling. En als het landschap dat onze achterban dierbaar is wordt aangetast door intensivering en schaalvergroting van de landbouw, zullen we in actie komen.

Beheer
WP Admin