RundveeOpinie

Zorgen om dalende melkprijs

De melkprijzen dalen snel. De euforie van afgelopen jaren lijkt over.

Het kon niet op, de prijs bleef maar hoog en ruim genoeg om de kosten goed te maken. Die waren dit jaar juist gedaald. Daarbij zijn de langetermijnverwachtingen de afgelopen jaren goed geweest. Het Nederlandse product staat goed bekend, de vraag vanuit de groeiende middenklasse in opkomende economieën blijft maar stijgen en de Nederlandse zuivel is uitstekend georganiseerd.

Voor de politiek was het handig dat juist nu de tegenstanders van liberalisering geen argumenten uit de markt konden halen tegen de afschaffing van overheidsregulering. De vrije markt is geen bedreiging, maar een kans, leek het de afgelopen jaren steeds. Maar geen ongelimiteerde kans, blijkt nu. Ook in de zuivelmarkt kan de varkenscyclus toeslaan.

De productie is te snel gegroeid en de wereldmarkt heeft zich mede door politieke grillen ongunstig ontwikkeld. De eerste angstige berichten over ondernemers met moeilijkheden zijn er al. Dat is wel snel, uiteraard. Moderne ondernemers moeten zich juist zien te wapenen tegen een fluctuerende markt. Buffers opbouwen hoort daar bij. Maar wanneer is de buffer groot genoeg? Dat weet je pas als de dip voorbij is. Een ding lijkt zeker: hulp van de (Europese) overheid is niet te verwachten. Scheidend topambtenaar Herman Versteijlen benadrukte dat gisteren nog in deze krant.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin