RundveeOpinie

Dijksma houdt kaarten voor de borst

Het is nog steeds vaagheid troef als het gaat om de melkveehouderijwet van Dijksma.

De staatssecretaris heeft donderdag een brief aan de Eerste Kamer gestuurd over haar plannen om de melkveehouderij grondgebonden te maken. Ze had dat beloofd. Ze houdt zich aan die belofte, maar daar is het ook mee gezegd, want ze houdt alle kaarten voor de borst.

Om zich in te dekken heeft Dijksma het LEI nog eens laten rekenen aan verschillende varianten van de grondgebondenheid. Naast een model waarin een veehouder die uitbreidt zijn extra fosfaatproductie slechts voor een deel mag verwerken, is er de bekende variant op basis van veebezetting per hectare. De derde optie is een variant op de eerste, maar dan met een maximaal te verwerken overschot per hectare.

De brief is een typisch gevalletje van een politiek mistgordijn. Een heus onderzoeksrapport voegt nog meer scenario’s en gegevens toe aan wat er al lag. Maar gebrek aan kennis is niet het grote probleem in dezen. Waar het nu om gaat is keuzes maken. En dat durft Dijksma nog niet. Ze zal ‘op korte termijn met de betrokken partijen overleggen…’. schrijft ze.

De staatssecretaris loopt op eieren, dat is duidelijk. PvdA en VVD staan lijnrecht tegenover elkaar. Er moet voor kerst een wet goedgekeurd zijn, anders steigert Brussel. Maar voor de ondernemers die willen weten waar ze aan toe zijn, is het een hard gelag. Die moeten het nieuwe jaar in zonder duidelijkheid over hun speelruimte.

Beheer
WP Admin