RundveeOpinie

Geen ‘rampestampkaas’ bij Cono

Hanna vindt het niet terecht dat er in reacties vaak wordt gezegd dat we altijd vinden dat FrieslandCampina goed is en DOC slecht.

Dat klopt niet. We bekijken de prestaties over een langere tijd en dan is de één beter dan de ander. “Critici hebben ons niet goed gevolgd”, oordeelt Hanna verongelijkt. “Hoe vaak hebben wij de kaascoöperaties Rouveen en Cono niet geprezen? Dat wil men kennelijk niet zien.

Toch is het zo. Ook nu laat Cono weer van zich horen. Heeft jaren geleden de keuze gemaakt voor kaasspecialiteiten. Daar moest de hele keten aan meewerken. De leden van Cono kregen daardoor veel eerder te maken met weidegangpremie. Terwijl er op de burelen van de grote coöperaties en particulieren nog over werd gesteggeld, voerde Cono die al in. Boeren die de koeien niet in de wei hadden, kregen een cent per kilo minder. Gevolg: veel meer koeien in de wei.

Later kwam FrieslandCampina. Heel voorzichtig, met een halve cent. Dat werd ook anders gebracht: boeren die de koeien op stal hielden, kregen niet een halve cent minder, maar boeren met koeien in de wei een halve cent meer. Dat klinkt vriendelijker.

Cono blijft strijdbaar. Ze handhaven, ondanks de uitbreiding van de kaasmakerij, de ledenstop. Ze willen het voordeel van de specialiteiten volledig ten goede laten komen aan de leden. Die brachten via het kapitaal dat ze in hun coöperatie hebben laten zitten, de helft van de investering van €85 miljoen bij elkaar. “Logisch dat ze daarvan willen profiteren”, vindt Hanna.”Het rendement komt via de altijd hoge melkprijs steeds weer binnen.”

Het fijne is dat die in de markt wordt behaald. De Beemsterkaas brengt zoveel op, dat niet in de eerste plaats wordt gekeken naar de kostprijs, maar naar de kwaliteit van de kaas. Directeur Betten zegt: “wij maken geen ‘rampestampkaas'”.  Hij kan het weten, want hij komt over van FrieslandCampina, waar hij net een nieuwe kaasfabriek in Workum bouwde. Daar maakt FrieslandCampina dus kennelijk wel rampestampkaas. Dat zien we terug in de prestaties van hun Kaasdivisie.

Beheer
WP Admin