RundveeOpinie

De kindjes van de koe

Maandagavond bracht tv-programma Radar een uitzending over de schaduwzijde van de intensivering in de melkveehouderij.

Het ging over klauwproblemen bij koeien, over de beperkte levensduur van de Nederlandse melkkoe, over gezondheidsproblemen van hoogproductieve koeien, over het feit dat bijna een derde van de koeien nooit in de wei komt, over stressverschijnselen bij jonge kalveren en ook over veehouders die experimenteren met zoogkalveren.

Het is allemaal bekende kost, niks nieuws onder de zon. Toch riep het programma veel negatieve reacties op bij boeren. Op Twitter gonsde het meteen van het ongenoegen. Boeren klagen dat ze zwart worden gemaakt. Het zijn begrijpelijke reacties, maar zijn ze terecht?

Nee. Hier botsen twee werelden. Dat valt vooral op aan het taalgebruik. De programmamakers en geinterviewden spreken consequent in menselijke termen over het vee. De koe is zwanger en krijgt kinderen, het lieve kalfje staat ontredderd in de eenlingbox. Voor wie de praktijk kent, klinkt dit irritant en dom. Maar het is geen dommigheid. De mensen die aan het woord komen, weten waar ze het over hebben. Het is eerder een teken van een kloof – tussen de sector en in ieder geval een deel van het grote publiek.

In de Tweede Kamer gaat het in het kader van de melkveewet over abstracte zaken als mestverwerkingspercentages en fosfaatplafonds. In de publieke opinie gaat het over de kindjes van de zwangere koe. Het is iets om rekening mee te houden.

Beheer
WP Admin