RundveeOpinie

Boter op je hoofd

“Mevrouw, heeft u ook 30+ kaas?” vraagt de magere man in ons kaaswinkeltje.

“Nee mijnheer” antwoord ik vrolijk, “wij maken de kaas van de volle melk van onze eigen koeien. Maar mag ik u vragen waarom u op zoek bent naar 30+ kaas?”

Natuurlijk weet ik het antwoord al lang. “Ik mag geen volvette kaas eten van mijn cardioloog”. Jammer toch, dat die hooggeleerde artsen zo blijven vasthouden aan ideeën die helemaal niet blijken te kloppen. En dan is het weer mijn boerinnenwoord tegen dat van een cardioloog.

Toch waag ik het erop. “Om te beginnen is magere kaas helemaal niet lekker, want de natuurlijke smaakstoffen zitten in het vet. Dan neemt u twee plakjes om toch nog iets te proeven en dan bent u net zo ver van huis. Maar er is meer. Het beeld dat vetten uit met name rauwmelkse zuivel slecht voor u zijn, is op zijn minst achterhaald.” En dan reproduceer ik het verhaal van een fantastische professor die mij ruim twintig jaar geleden al vertelde hoe dat zit met vetzuren, goede en slechte, die zich door de bloedbaan bewegen als volle en lege vrachtwagentjes die zich wel of niet aan de verkeersregels houden. Het is voor een kind nog te begrijpen. En de boodschap ‘alles met mate’ hoort daar natuurlijk bij. “Laat u niet gek maken door wat grote levensmiddelenconcerns bereikt hebben met een heleboel reclame. Zelfs uw cardioloog gelooft het”.

Ik kan nog zoveel meer vertellen over hoe belangrijk een bepaalde hoeveelheid natuurlijke vetten is voor je lichaam, maar ik merk dat het geland is. We hebben nog een kopietje liggen van een goed artikel over vet en dat stop ik zijn vrouw toe. “Om thuis nog even rustig na te lezen. Gaat u het maar eens overleggen met uw arts”.

Het echtpaar gaat met een heerlijk stuk belegen puur natuur de deur uit. Als klein kind at ik al geen margarine. Gewoon omdat ik het niet lekker vond. Soms aten mijn moeder en ik samen een plak roggebrood met een laagje roomboter en kaas. Het voelde alsof we iets stouts deden, maar oh wat was het lekker. Sinds ik op mezelf woon, komt er bij mij geen margarine meer in. En zeker geen 30+ kaas!

Beheer
WP Admin